Deutschland ist Toll, Svensken saknar känsla.

Dagen D var ett faktum. Nu skulle öl och vin inhandlas till fantastiskt låga priser nere i Tyskland. Vi började vår färd tidigt i ottan för att slippa alla semesterbilister. Ambitionen var god, utfallet blev dock inte alls som väntat. På vägarna fanns de, fullt av människor som borde göra något annat än köra fordon på allmän väg. Men det vet alla som någon gång har åkt bil, i trafiken är det sällan ljusrosa och en dans på moln. Tutan på vår gamla laståsna lämnar en del att önska, så jag valde att istället föra lite enklare statistik i huvudet under min färd till och från kontinenten.

Svensken utmärker sig dessvärre ofta genom att ockupera vänsterfilen oavsett vilken hastighet han håller. Det spelar ingen roll om det ligger tjugo bilar bakom, “det är min rättighet att köra i omkörningsfilen, ingen skall säga till mig hur man skall köra. Min takt råder.” Den blågule föraren verkar också , i många fall, vara helt omedveten om vart blinkersspaken är placerad. Sen kan man ju ha åsikter om packningstekniken hos den svenske nedan. Hade i och för sig trott att lastgaller är standard i nya V70, men jag verkar ha fel.

Dansken är mycket duktig på att använda blinkersspaken, nästan för duktig kan man tycka. Svänger vägen blinkar dansken, även om det inte finns något annat alternativ än att just svänga. Dansken kör också, generellt, snabbare än svensken.

Norsken kör bilar som bara amerikaner och arabiska oljeprinsar har råd att köra. Stora SUVar som Chevrolet Suburban och Ford Excursion som drar flera liter per mil. Men det är klart, bor man i ett land som lägger pengar på hög så är det kanske möjligt att resa med ett sådant fordon. Själv skulle jag dra mig för att köra längre än till vår ICA… Norrmannen kör ungefär som svensken, lite för fort och utan blinkers. Men man verkar ha förstått att man kör i höger fil om man inte kör om.

Tyskarna är en brokig samling bilåkare. Här fanns sunkiga VW-bussar från 80-talet, fräsiga fartvidunder från BMW, Mercedes och Porsche, husvagnsekipage och betonggrå Oplar. Men tysken, generellt, överträffade alla andra nationaliteter genom att köra som Iceman flög i TopGun; iskallt, felfritt och med känsla.

Ölen, vinet, whiskyn, spriten och Coca Colan var, som vi räknat med, markant billigare än hemmavid. Vad sägs om ett flak (24 cans) grön Carlsberg för 112 kr? Eller ett flak Norrlands Guld för 89 kr? Som hittat. Det ultimata hade ju dock varit att åka dit med en stor och snål bil, typ Volvo V70 D5, med en kärra kopplad på, och med en eller två kompisar och dela på de reserelaterade kostnaderna. 950 kr kostade det att åka med de två färjorna t/r och det är klart att det är roligare att dela den kostnaden på tre istället för att stå där ensammen.

Detta hade varit en riktigt trevlig liten lill-semester, om det inte vore för att det stundande bröllopet hela tiden ligger i bakhuvudet och stressar upp en. Vädret var kanon och det bjöds några tillfällen till fotografering. På vägen hem tänkte jag visa Köpenhamn för Kat, men vi var båda så trötta så det blev mest en snabb genomresa förbi Tivoli och några nya, trendiga, bostadskvarter. Lite synd, Danmarks huvudstad är ju otroligt vacker och trevlig. Solen var på väg ner också, hade kunnat bli kalasfina bilder, men det får bli nästa gång.

+ Tysklands prispolitik på öl och eldvatten.

– Svenskars totala oförmåga att låta bli att såsa i vänsterfilen.

 

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 30, 2008.

3 Responses to “Deutschland ist Toll, Svensken saknar känsla.”

 1. Nickar förståeende och håller med i din blygsamma kritik mot medelsvenssons icke kontinentala körstil. Vi har att lära av tysken! (inte du o jag, men alla andra)Att ligga i rätt fil och planera sin körning är en av mina stora pulshöjjare. Få saker kan få mig så kolerisk som en person som vägrar lämna omkörningsfilen fri. Kolla bara E4an från Gbg förbi partille är den 4-filig! 4-filiga vägar är en borkastad lyx på svenskar, pärlor för svin. 90-95% ligger nämnligen i mittfilen och puttrar i 90 på nämda väg, och då vägen är satt till 90 km/h så omöjliggörs omkörning på insidan. Det beetendet är som du förstår något som håller mig sömnlös då jag kommer att tänka på det.

  Att Dansken är duktig på att blinka beror på ockupation av tysk makt. Under det för svenskindustri så gynnsamma 40-talet. Vän av ordning påpekar att även norge var ockuperat och det kan man ge dom rätt i. Men Norge gjorde motstånd och en idag sitter deras motvallskärring takter i. Så deras brist på stil och finnes i trafiken (och övrigt) är enbart att se som obstinata reaktioner på 60 år gammal tysk vapenmakt. Varken mer eller mindre. Dansken låter sig behandlas hursomhelst bara han får röka och dricka sina mediokra öl i fred.

  Svenskens uppförande förklaras av att inte blinka är en form utav imaginär-låtsas-revolt. Kan slå vad om att under dom så gynnsamma åren för svensk industri blinkades det som aldrig förr. Att många envisas med att köra efter eget huvud vad det belangar fil-körning beror på att vi inte var ockuperade men vi skäms för det. Så idag bevisas våran integritet och självständighet i att skita i att köra förnuftigt på flerfiliga vägar.

  för övrig vill jag gratulera till det stundande bröllopet. Jag vill lugna dig med att påpeka att dagen efter kommer det inte att kännas annorlunda. Det endas som återstår är att städa efter alla gästerna. Grå vardag återstår och ni har juridiskt bindande papper på att ni är kära. Det är stort! 😉

  P.s Hade inga tandtroll. Den iranska tandläkarinnan tog mina 600 för undersökningen rätt i fickan (fick inget kvitto). Tanläkarna är i sanning läkarvärldens svar på bilhandalare! d.s

 2. Du får inte blanda ihop pöbeln (östtyskarna i de sunkiga VW-bussarna) och adeln (västtyskarna, företrädelsevis körandes Audi, helst RS6), det är som att säga att Amerikaner är Ryssar. Järnridån har aldrig fallit!

 3. Daanjel:

  Det är så skönt att du förstått vad jag vill ha sagt Daanjel. Din djuplodande analys i ämnet var bland det bästa och roligaste på länge.

  Det är faktiskt skönt att vara gift.

  Och jag är glad att du kom undan relativt billigt. Vet att det inte kommer att räcka för mig men har dock, faktiskt, infört ett åtgärdsprogram bestående av tandstickor och munsköljmedel. Hoppas att detta kommer att blidka tandläkaren något.

  Tomas:

  Tycker du generaliserar lite granna. Tror att det, liksom här i Svedala, finns de som faktiskt tycker det är kul, coolt och läckert att åka i fula, kassa, töntiga bilar, trots att man är uppfödd på rätt sida gränsen (geografiskt eller ekonomiskt). Men precis som när du talar har du verkligen det rätta stinget. Härligt! Fortsätt! 😉

  /Mr Onemountain

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: