Skrammel i öster och en dröm som kanske går att uppnå.

Historien upprepar sig, även i modern tid. Den stora och starka grannen i öster har, med all icke önskvärd tydlighet, nyligen tillkännagett att man har kvar sina expansiva idéer och mer än gärna demonstrerar sin styrka gentemot svagare nationer. Som i det här fallet; Georgien. Det verkar mer och mer som om ryssen vill visa att man inte längre accepterar att det bara finns en supermakt på Tellus. Tonen blir hårdare och hårdare. Nu har man valt att erkänna de två utbrytarstaterna, stick i stäv med större delen av vår värld. Rysslands oljetillgångar och privatiserandet av deras marknad har gjort dem stenrika. Troligtvis känner de nu att det är dags att vi tar dem på allvar igen.

Sveriges militära kapacitet var internationellt mycket högt aktad för ett antal år sedan. Mor Svea ansågs på 80-talet ha världens fjärde starkaste försvar. Vår militära utrustning håller, än idag, toppklass. Åtminstone om man pratar kvalitet. Kvantitet är något helt annat, det är egentligen ett ord som inte går att sätta i samma mening som Sveriges försvarsmakt. Det sägs att den tyska stridsvagnen Leopard är världens näst bästa stridsvagn. Den bästa lär vara den svenska versionen av samma vagn, STRV122. JAS39 är ett av världens absolut vassaste stridsflygplan, kapabelt till att utföra såväl jakt, attack och spaning. Utan modifikationer. Hägglunds BV206 är en formidabel bandvagn, FH77 var på sin tid det bästa som fanns inom haubitsar. En av våra ubåtar är uthyrd till US Navy (med svensk besättning) för att leka katt och råtta med världens största flotta – och man gör det med framgång. Historien kan skrivas mycket längre. Sverige har känts som seriöst. Tills för några år sedan.

Man väljer att lägga ner nästan allt. Göteborg försvaras av några få båtar och hemvärnsmän. Militärstäderna Östersund och Karlsborg är inte längre några militärstäder. Det är spökstäder. Man lägger alla pengar på internationella insatser och väljer att utbilda ett symboliskt antal värnpliktiga. Man utser försvarministrar som inte gjort lumpen och som inte har en aning om vad krigsföring handlar om. Det som händer nu känns som en repris av politikernas agerande i slutet av 30-talet. Krig? Nänä, helt overkligt. Vi drar ner på allt som tänkas kan för att lägga pengarna på annat. Plötsligt stod herrar Hitler, Himmler och Göring utanför dörren beväpnade till tänderna. Och vårt broderfolk i öster fick helt oväntat besök av en stor, aggressiv och röd björn direkt in på husknuten. Jag börjar känna oro. En oro att historien kommer att upprepa sig.

Ett sådant här megatele ligger högt på Mr Onemountains önskelista. Dock helst med Canongänga.

Kameran på bilden är väl fin (Nikon i all ära men jag är ju faktiskt en “Canonman“) men det är framförallt ett objektiv av denna kaliber, 5-600mm, som lockar. Tänk vilka fågelbilder man skulle kunna ta. Eller kändisbilder om man nu går igång på sånt. Prisbilden för såna här gluggar varierar kraftigt och det är väl som det brukar; Man får det man betalar för. Scandinavianphoto har sådana objektiv från drygt 8000kr – 149000kr. Det vill ju till att kunna leva på sitt fotograferande om man väljer Sigmas för etthundrafyrtioniotusen kronor. Men 8-10 000 kr kan det ju kanske vara värt att lägga. Sen finns ju begagnat. Men det vågar jag mig nog inte på. Kan ju vara tappat i backen, stulet etc. Framtiden får utvisa vad det blir, men på flygdagen igår så kändes min 300mm väldigt liten… Och det där kan ju vara lite jobbigt. Att oftast vara störst men helt plötsligt vara tämligen liten. Som när man stöter på ett festande basketlag på krogen 😉 Nåväl, detta har i flera år varit en dröm. Kanske går den att uppnå.

+ Hittade Jan Guillous “Madame Terror” på vår ICA Maximus idag för ynka 22 spänn. Har bara läst introt men känner redan att jag gjort en bra affär.

– Nedläggningen av alla regementen och flottiljer. I5 Östersund, A4 Östersund, F4 Östersund, ATS Östersund, F6 Karlsborg, LV6 Göteborg, AMF4 Göteborg, K4 Arvidsjaur mfl. mfl. Tänk om. INNAN det är för sent.

Nighters All and beware of the Big Red Bear,

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on August 31, 2008.

2 Responses to “Skrammel i öster och en dröm som kanske går att uppnå.”

  1. Hitler går in i diverse länder, världen håller tyst och ser på, President- och Premiärminister-Ryssland går in i en region som även de mest belästa nyhetsankare har svårt att uttala (och än mindre har hört talas om) och världen protesterar.

    I den globala ekonomins kölvatten så inser även Ryssland att de behöver världen mer än värden behöver dem. Detta faktum gäller nog alla I-länder.

    Stora krig har vi nog i våran framtid. Dessa kommer dock utkämpas mellan en eller flera tredje världsstater.
    Har du någon sådan i din närhet så kan du känna oro annars så tycker jag att du skall lägga din energi på den mer I-landstrogna aktiviteten av konsumtion… kanske av ett objektiv!

  2. Jag håller med dig om “hotet” från öst. Kalla vindar ilar mellan stormakterna och varje tillfälle för provokation tas till vara. Sveriges val att vara neutrala kan ses som en viss säkerhet men jag håller med dig i stort. Det finns en oro och fortsätter upptrappningen så finns absolut en orsak att se om sina intressen. Det finns vatten i bägaren och det finns all anledning att se till att bordet den står på har stabila ben(djupa analyser).

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: