Kungens kurva.

Idag var det mycket paragrafer, lagar, författningar och policys på schemat. Men det är rätt tänkt av kursledarna. Man går ut med det tunga först, och kör det roliga innan hemgång. Allt för att hålla gruppen på bästa möjliga humör. Arbetsgivaren har en större börda än vad jag någonsin kunnat ana, så gott som allt mellan himmel och jord är arbetsgivarens ansvar. Arbetsmiljöverket är en tung aktör, som enligt uppgift, vinner 99 av 100 mål mot trotsiga chefer. Men vi fick även lära oss att arbetstagaren har en skyldighet att använda alla skyddsverktyg som arbetsgivaren tillhandahåller.

Utkvitterad skyddsväst skall användas, så även våra bilars säkerhetsbälten. Rent krasst så bryter man annars mot arbetsmiljölagen. Lite intressant det där, jag har några i manskapet som tycker att bilbältet är en jobbig uppfinning och som mer än gärna hoppar över det. Jag har försökt vädja till deras intellekt och förklarat att en krock utan bälte, är direkt dödande vid de farter som förekommer på vägarna utanför våra områden. Dessutom är det böter på det. Men nu har jag alltså ytterligare ett, högst oväntat, hjälpmedel för att styra upp dem; arbetsmiljölagen.

Samma vy, samma väder, annan tid. IKEA-varuhuset i Kungens kurva visade sig, vid närmare research, vara världens just nu största. Stockholm, Kungens kurva, 2008.

ikearegn

Dessvärre har gruppens stockholmare visat sig leva upp till sitt halvdana rykte. De är snorkiga, högdragna, humorbefriade och lite för mer. Jag är en socialt kompetent och trevlig göteborgare, som gärna flikar in lite underfundig humor och som alltid tar tillfället i akt att bjuda på mig själv. Detta uppskattas inte av 08:orna. De vrider på sig och ser uppriktigt plågade ut. Norrlänningar är inte heller alltid förtjusta i oss från landets andra stad. I lumpen så förklarade vaktchefen för mig varför han hade så svårt för sådana som mig: “Om en stockholmare kommer till vakten och vill låna nyckeln till idrottshallen, och får ett nekande svar så blir han skogstokig och vrålar ut sin ilska. En göteborgare i samma situation svarar – Jaha, det var ju synd. Inget att göra åt. Försöker någon annan dag. Ha det gôtt“. Denna vänlighet, som kännetecknar många av oss goa gubbar och tanter, retade honom till vansinne. För stockholmarna är jag nog en Oldsberg-wannabe. En unken vind från väster. De får tycka vad de vill. Det är så skönt att vara mer storsint än vad de någonsin kan bli. Ödmjukhet – det är fint.

Handla kungligt stod det på ICA Kvantums skyltar i Kungens kurva. Någon röd matta vart det inte, i det stora hela så var det en ganska ordinär dagligvarushopping. Stockholm, Kungens kurva, 2008.

kungen

Kungens kurva. Varför det heter så har tydligen att göra med att konung Gustaf V, året 1946 åkte av vägen här. Det blev en väldigt omskriven händelse och platsen kom för alltid att präglas av detta. Kurvan i fråga är numera ett minne blott. Förutom världens största IKEA så finns här en mängd företag och stora köpcenter. Lokalkörbanorna har två filer och det finns en hamburgarrestaurang var 500e meter. Allt som kännetecknar en riktig storstad. Kungens kurva är tydligen Nordens största handelsplats. Jag har nu bidragit till dess stora omsättning. Köpte mig nämligen ett par badbyxor för att kunna avnjuta hotellets tiometers bassäng. Som var lika kall som stockholmarnas bemötande.

+ Arbetsmiljökursen är mycket lärorik. Lite mycket fika och att den utgörs av 50% sura 08:or drar ner betyget, men det är fortfarande på plus.

– Många stockholmare lever upp till sitt dåliga rykte med allt vad det innebär. Inget att göra. Ett kvitto på att Västkusten är just Bästkusten.

Nighters All,

Mr Onemountain

Advertisements

~ by onemountainsplace on December 2, 2008.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: