Hemma igen.

Jodå, man tog sig hem till sist. Vi var lite stressade efter kursens slut. Det gällde att hinna till tåget, som bokats ganska nära kursens preliminära sluttid. Det är svårt, att som gäst, bedöma trafikflöden in till Stockholm City på en torsdagseftermiddag. Men Taxi 020 levererade oss snabbt och säkert till Centralstationen. Jag passar här på att inflika att recensionen om Taxi 020 dröjer ytterligare någon dag. Detta då jag måste ut och plåta taxibilar på stan för att illustrera inlägget, helt i enlighet med bloggens policy. Väl på Centralstationen så kunde vi pusta ut. För vad skulle nu kunna gå fel? I stort sett allt, visade det sig.

Intet är som väntans tider. Vårt X2000 blev över tre timmar sent hem till Göteborg. Resegaranti, javisst, men jag hade hellre tagit kontanter. Det är ju jag som väntat, men firman får pengarna. Stockholm, 2008.

departures

Vårt X2000, med avgångstid 16.10, hade inget spår markerat invid avgångstiden på den stora skylten på stationen. Tiden började närma sig avgång, när så plötsligt en ny, preliminär avgångstid, 16.20 utannonseras. Så här håller det på i ungefär en timma. De lägger på tio minuter hela tiden. Informationen, om varför det var så här, var mycket vag. “Tekniskt fel” ersattes av “vagnfel”. Den reparatör som skulle reparera tåget måste varit väldigt optimistisk hela tiden. – “Bara tio minuter till sen är det fixat…” kunde man inbilla sig att han sade till SJs informatörer.

Tidigare under dagen så hade man varit lite styv i korken gentemot de två alingsåsare som deltog i vår kurs. De hade lyckats få biljetter först till 18.10-tåget. Skrattar bäst som skrattar sist, tänkte de nog. Ty deras X2000 lämnade Stockholm kl. 18.20. Endast tio minuter sent. Vårt X2000 lämnade huvudstaden ganska exakt 18.55. Stor ilska fyllde tåget till en början. Men det tjänar ingenting till att skälla på konduktörer och lokförare, det insåg till sist alla. De ansvariga skall dock ha en rejäl slev med kritik för en timmas försening dit och över tre timmar hem. Tågets sena ankomst gav synergieffekter, knappt en taxibil stod att finna trots hundratals trötta tågresenärer. Som tur är bor vi i en hyggligt stor stad och snart kom det mängder med bilar rullandes. Seriösa och oseriösa. Underkänt, SJ.

Här grips en förmodad AFA-aktivist under EU-toppmötet 2001. Till vår kurs i arbetsmiljö kom AFA, dock i en fredligare form, nämligen försäkringsvarianten. Göteborg, Vasagatan, 2001.

afaterrorist2001

Sista dagen på vår utbildning behandlade kränkande särbehandling och andra liknande otyg. Dessutom behandlades problematiken med droger och alkohol på arbetsplatser. Det här var dock en ganska komprimerad dag, dessa ämnen skulle kunna behöva bra mycket mer tid och fördjupning. En sak var jag och kursledarna inte överens om; alkohol- och narkotikamissbruk skall av arbetsgivaren behandlas på samma sätt. Jag menar att det finns en väsentlig skillnad. Alkohol är lagligt, narkotika är olagligt. Missbruk är en sjukdom, tvivelsutan. Men att knarka är ett brott och det borde då inte ligga på arbetsgivarens lott. På tal om sjukdomar så kommer man ju in på annat olämpligt för vår bransch: Kleptomani. Skall även klåfingriga vakter rehabiliteras för att åter sättas i tjänst och kanske få återfall? Nej och tack.

Sedan kom det två damer från AFA, dvs inte från de stenkastande terrorister som förstörde mitt älskade Göteborg 2001, utan försäkringsbolaget. Vid olycksfall i arbetet finns det mycket pengar att hämta, om man fyllt i en skadeblankett och uppfyller kriterierna. Det är ju fint. Men varför fungerar inte sådant med automatik? Det är en hemsk massa blanketter och rutiner att hålla reda på om man skadar sig. Det är upplagt för missar. Pengar som vem som helst kan ha rätt till, men som ytterst få känner till. Lämnar lite att önska. Dagens heta tips alltså; blir du skadad i jobbet, fysiskt eller psykiskt, så fyll i en AFA-blankett så fort du bara kan. Observera att det gäller olycksfall, inte arbetsskada. Har du lyft tunga kartonger fel under en längre tid och pajat ryggen så är det inte ett olycksfall. Det är det däremot om du blir rånad, halkar i ett trapphus eller annan plötslig och oförutsedd händelse. Dock så är ärendet alltid ett fall för bedömning, precis som vilken annan försäkringsfråga som helst.

+ Hotellfrukost. Det är en härlig start på dagen. Ost, skinka, salami, hårdkokt ägg, kaviarklick, fem sillbitar, ett glas apelsinjuice, en mugg svart kaffe, vaniljyoghurt med Start, tre rundstycken och en knäckebrödsskiva. Körde samma upplägg i dagarna tre. En Onemountainfrukost om man så vill. Saknar det. Här hemma har man varken ro eller tid att åstadkomma något vettigt. Ibland blir det inget alls. Så skall det ju förstås inte vara.

– Mycket att göra på jobbet. En patrullbil har krockats, skrivbord och mailbox är fulla med måsten och flera känsliga ärenden har behandlats under veckan. Det skall bli skönt med helg, trots att jag knappt varit hemma. Men som sagt – det märks. Möjligheten att jobba hemma finns, och kanske passar jag på att stöka undan lite i E-brevlådan när barnen gör sitt.

Back in lovely GBG,

Mr Onemountain

Advertisements

~ by onemountainsplace on December 5, 2008.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: