Tryggare kan ingen vara.

Rättegången är i full gång mot de stockholmare som rånade Postterminalen i Göteborg för ca året sedan. En hög hotbild präglar tillställningen. De åtalade har redan visat att de är beredda att använda våld för att nå sina mål, och det är säkerligen så att de har kumpaner kvar på utsidan, och i det fria, som gärna skulle se dem fritagna. Således är det en järnring med poliser runt tingsrättens säkerhetssal. För att verkligen markera att man inte tänker tolerera några intermezzon, så har man valt att ställa polismyndighetens senaste tillskott snett utanför huvudentrén; insatsfordonet SandCat. Detta fordon, som är så nära ett militärt fordon man kan komma, är i grund och botten en ombyggd Ford F-450. Kraftigt bepansrad, med alla möjliga tekniska hjälpmedel och redskap. Det är inget annat än en rullande schweizisk armékniv. Det var mycket respektingivande att se den stå utanför, tillsammans med ett flertal tungt beväpnade poliser.

Polisens insatsfordon, SandCat, som är framtaget för att ta hand om de allra värsta. Göteborg, Smedjegatan, 2009.

swat_1

Som Ni förstår så tog jag mig alltså idag en liten tur med kameran i vår solbelysta stad, Göteborg. Det var dock, till en början, stört omöjligt att hitta parkeringsplats för Skabb-Volvon. Humöret rann iväg likt spilld mjölk på frukostbordet, men jag fann till slut en ruta. 12 kronor gav mig ca 45 minuters tid till förfogande. Blev en sväng längs hamnen, där jag kunde konstatera att den mycket fula och missprydande P-arken ligger på varv. Det är en smart lösning med ett flytande P-hus, men allvarligt talat: Kan någonting bli fulare? Till tingsrätten då, hälsade på en stressad kollega, plåtade Sandcat och sedan raskt tillbaka till bilen. På eftermiddagen bar det till mor och far som bjöd på god soppa. Far var lite nedstämd då han idag lämnade bort sin ögonsten, den gröna pedantskötta Volvo 944 som han ägt i flera år, till försäljning. Fick av mor lånat hem en skolkatalog från 1988, i fabriksnytt skick. Där fanns en bild på klassen som jag skulle träffat häromdagen. Glädjande nog så verkar det bli en ny träff inom några år, allt enligt Ms VJZ. Det ser jag fram emot. Då skall jag deltaga, om Moder Jord så brinner.

Signalen utanför säkerhetssalen var tydlig: Kom inte hit och ställ till bråk. Göteborg, Smedjegatan, 2009.

swat_2

+ SandCat. Så vansinnigt häftigt fordon.

– Det upplevdes som att det var väldigt mycket ben i den senaste makrillen. Den var stor och fet, ändå känns det som att sophinken fick äta mest.

Advertisements

~ by onemountainsplace on January 21, 2009.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: