Blodigt allvar.

Fotboll är ingen lek. Det är blodigt allvar. I alla fall för den mest militanta grenen av ÖIS supporterskara. Det är väl ingen nyhet för någon att det går knackigt för det blå-röda göteborgslaget i årets upplaga av Allsvenskan. Av 30 möjliga har de lyckats att skrapa ihop en (1) poäng. Självfallet kan inte det vara särskilt roligt. Men att gå så långt att man vandaliserar deras anläggning, slår sönder bilar och kommer hem till tränarens bostad iklädda huvor för att skrämma livet ur honom kan ingen försvara. Nog för att de behöver snäppa upp sig spelmässigt, men detta lär inte bättra på saker och ting. Det för nästan tankarna till Colombia, där spelaren Andrés Escobar 1994 till och med blev mördad av gangsters för ett självmål. Vart finns proportionalitetstänket?

Idag fick jag bland annat en flickslända på bild. Stor var den inte, men väldigt grann. Partille, Kvastekulla, 2009.

Flickslända

1492 – Conquest of Paradise såg jag idag. Har haft filmen ett litet tag, dess enastående soundtrack, framfört av Vangelis, har jag dock avnjutit under flera års tid. Filmen var oerhört vackert filmad, speciellt de snygga solnedgångarna med Santa Maria, Pinta och Niña i förgrunden. Stämningsfullt till tusen, han är väldigt duktig på det där – Ridley Scott. Man kan inte låta bli att känna en stor beundran för Christopher Columbus mod att ge sig ut på haven för att upptäcka en annan väg till Indien. Ofta hånas han i modern tid, – “Hehe, gubben trodde att han kommit till Indien, när han i själva verket hittat till Amerika. Ingen vidare koll där.“, har det ofta låtit på mina historielektioner. Mycket respektlöst. Att han valde att förslava vissa infödingar och att han tvingade andra att betala skatt i guld är dock en annan historia. Inte alls lika trevlig. Filmen väckte väldigt många funderingar. Inte minst har jag kommit att fundera på hur världen sett ut om han inte rest västerut. Kontrafaktisk historia som det kallas när man funderar på vad som hade kunnat hända istället. Hursom, 8/10 blev mitt betyg.

Vi i Norden har ofta legat långt efter i historien. När romarna hade rinnande vatten i sina hus, sprang vi i stort sett runt med stenyxa och bodde i kalla grottor, när Christopher Columbus gav sig ut på sin första resa så var det 140 år kvar tills Göteborg föddes. Gustav Adolfs torg, 2009.

Gustaf II Adolf+ 1492: Conquest of Paradise. Har några år på nacken, men det har ingen betydelse i detta fallet. Se den gärna – vackert filmad och mycket tänkvärd. Två timmars insektsplåtande på Kvastekulla, det är sann avkoppling.

– De så kallade supporters som förstör för sitt eget lag, i detta fallet ÖIS. Har idag varit en grinig jävel, mycket tack vare barnen som hela tiden stökat till när man varit framme och städat. Ett konstant skåpätande är det också på dem, och ett nytt glas varje gång det skall drickas. Idag har diskmaskinen körts två gånger! Måste ju vara världsrekord. Det hela blev dock lite bättre med nybryggt kaffe.

Advertisements

~ by onemountainsplace on May 23, 2009.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: