Nordens Gibraltar.

Den fjärde dagen i Helsinki ägnades till större delen ute på Sveaborg. Korvmackor och kaffe avnjöts på fästningen som byggdes för att försvara Sveriges intressen, då Peter den Store grundat Sankt Petersburg. Sveaborg saknar i stort sett motstycke i världen. Alla har vi fått höra om Sveriges stormaktstid i grundskolan. Men först nu, i vuxen ålder, inser jag hur otroligt stort vårt land en gång faktiskt var. Allt som idag är Norge – var Sverige, dagens Finland var Sverige, och även de baltiska staterna var Sverige. Sverige har dock aldrig varit särskilt folkrikt, vilket komplicerade vår förmåga att försvara oss mot de mer talrika ryssarna.

Här åker vi med färjan ut till superfästningen Sveaborg. Domkyrkan dominerar tvivelsutan Helsinkis stadsbild, till höger Viking Lines Gabriella. Helsinki, 2009.

Leaving the City

Carl Olof Cronstedt hette mannen som hade befälet över Sveaborg när ryssen var på krigshumör. Isen var frusen och mängder med soldater från öster intog utan större besvär Helsinki. Fästningen Sveaborg bet dock ifrån ordentligt, även om Cronstedt brände onödigt mycket krut på små trupper. Krutbristen brukar anges som ett tungt vägande skäl till varför han utan ytterligare strider överlämnade hela fästningen, med tillhörande 200 stridsfartyg, till ryssen. Med denna handling blev han förmodligen den mest hatade mannen i Finland – som nu tvingades leva under ryssarnas skräckvälde. I Sverige blev han dömd till döden för sina icke-handlingar, men skonades i sista stund på grund av en allmän amnesti. Han for tillbaka till Finland där han levde undandragen resterande delen av sitt liv.

En monstruös kanon från den ryska tiden på ön. Rekylen från denna best måste utsatt installationen för gigantiska påfrestningar. Helsinki, Suomenlinna, 2009.

Sveaborg Heavy Gun

Under ryskt styre utsattes Sveaborg för sin största prövning någonsin. Under Krimkriget förklarade Frankrike och England krig mot Ryssland och Sveaborg bombarderades med över 20 000 granater från de toppmoderna fientliga fartygen. De valde dock att inte försöka inta fästningen då den var alltför minerad. Några år senare utbröt en revolt på fästningen, en trend från övriga Ryssland under den tiden. Efter den stora ryska revolutionen överläts Sveaborg till det nu självständiga Finland.

Sveaborg är ett av alla tiders största militära försvarsverk. När det stod som starkast fick det snabbt smeknamnet Nordens Gibraltar. Något som inte hindrade feglusen Carl Olof Cronstedt att mer eller mindre skänka befästningen, med tillhörande flotta, till ryssen. Ett pinsamt kapitel i svensk historia. Helsinki, Suomenlinna, 2009.

Sveaborg Utsikt

På Sveaborg förevisades även grundaren Augustin Ehrensvärds privata bostad. En läcker byggnad fylld med tjusiga möbler och prylar. Det var dock ingen ordinär lyxbostad, den var även ytterst användbar i krig. Tjocka väggar och en balkong med plats för en kompakt kanon visar tydligt att han inte enbart var greve och livsnjutare – han var militär ut i fingerspetsarna. Utanför byggnaden ligger han i en av de vackraste gravar jag skådat – som hämtat ur J.R.R. Tolkiens Sagan om Ringen.

Grundaren av Sveaborg – Greve och Fältmarskalk Augustin Ehrensvärd, vilar i frid i sin vackert dekorerade grav. Helsinki, Suomenlinna, 2009.

Ehrensvärd

Sveaborg fick sitt namn för att det var en svensk fästning. När ryssarna fått den till skänks fick den behålla sitt namn under 150 år. När finnarna tog över den fick den till en början behålla sitt namn. I det moderna Finland har världens starkaste befästning dock fått ett annat namn – Suomenlinna, “Finlands borg”. Straffångar byggde upp anläggningen och än idag är det faktiskt kriminella som ser till att allt håller samman. En öppen anstalt finns på en av öarna, fångar med goda vitsord kan söka dit och ägna sin återstående tid hos finska kriminalvården med att underhålla Suomenlinna. Ett ypperligt initiativ, till gagn för många parter.

Sveaborgs kyrka är en populär plats för bröllop, lokaliteten är perfekt. Den vakne noterar det faktum att kyrkan dessutom är en fyr – tämligen originellt vågar jag påstå. Helsinki, Suomenlinna, 2009.

Sveaborg Fyrkyrkan

+ Helsinki – en fantastisk stad. Sveaborg/Suomenlinna får allt annat jag sett i form av fästningar och slott att blekna i jämförelse. Sverige var verkligen ett makalöst stort land en gång i tiden.

Carl Olof Cronstedt – en pinsam halvfigur i Sveriges historia.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on September 23, 2009.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: