En liten tripp österut.

För att fira Kat och hennes framgångar for vi till en av Sveriges viktigaste, åtminstone historiskt sett, städer – Kalmar. Det är Smålands tredje största i ordningen, efter Jönköping och Växjö, och Sveriges 35e. Här har många kända svenskar verkat och varit synliga. Inte minst tunga historiska namn som Knut Eriksson, Magnus Ladulås, Gustav Vasa och Nils Dacke. Alla har de satt sin prägel på staden, som dock av de flesta säkerligen mest förknippas med den så kallade Kalmarunionen.

Skumpan porlade friskt och smakade finfint. Allt för att fira Kat´s makalösa framgångar. Kalmar, Scandic Kalmar Väst, 2009.

I korthet så bildade kungarikena Sverige, Danmark och Norge union för att tillsammans stå starka mot yttre hot. En kung utsågs gemensamt till att styra över alla rikena, om ett av länderna angreps skulle de andra skynda till undsättning, män och kvinnor som blivit fredlösa skulle så vara i hela unionen etc. Unionen varade i ca 150 år innan Sverige valde att träda ur. Starka hot som exempelvis Hansan var då inte längre aktuella och det var för svensken mer gynnsamt att stå självt. De två övriga länderna höll ihop under ytterligare ca 30 år.

Tripp, trapp, trull. De tre söta husen är välkända långt utanför stadens gränser och byggdes i slutet av 1700-talet. Ett, eller ja – tre, av många bra exempel på Kalmars häftiga stadsbild. Kalmar, Fiskaregatan, 2009.

Scandic Kalmar Väst var standard 1A – varken mer eller mindre. En enklare garderob, ett skrivbord, ett litet badrum,  TV, heltäckningsmatta, lagom sköna sängar och några inramade mantran från hotellkedjan. Precis som det brukar vara alltså. Frukosten var välsmakande men hade ett magrare utbud än vad Scandic generellt erbjuder. Endast en sorts sill, ingen Start och rostbrödet var slut. Att fira Kat´s framgångar inom Mary Kay på hotellets restaurang var dock inte att tänka på – lite klass måste det ju vara.

Kalmar gamla vattentorn. 65 meter över havet och väl synligt över hela staden. Togs ur drift 1972 och inhyser sedan mitten av 80-talet lägenheter. På samma bild syns julpyntade Västerporten i stadens ringmur. Kalmar, Västra Vallgatan, 2009.

Vi for in till Kalmars centrum och satte oss till bords på Restaurang Larmgatan 10. Tre-rätters supé inmundigades och vi var såväl mätta som nöjda efteråt, dock så var det rätt tröttsamt med alla små ben i den gös jag avnjöt. Men jag får skylla mig själv, alla vet att abborrfiskar är fyllda av ben. Champagnen, Piper-Heidsieck, avnjöts dock i hotellrummet. Trötta och utmattade somnade vi snabbt, men tidigt nästa morgon ringde väckarklockan. Det var dags för hotellfrukost och sedan hög tid att kolla in Kalmar och Öland. I dagsljus.

Kalmar slott. Började byggas i slutet av 1100-talet och kom under en tid att bli ett av Sveriges viktigaste fästen. Kalmar, Kungsgatan, 2009.

Kalmar slott var prio 1. Det hade vi ganska snabbt enats om kvällen innan. Slottet var i dagarna föremål för julmarknad; mat, dryck, pyssel och hantverk såldes av handlare från land och rike runt till mängder av ditresta människor. Människor med vassa armbågar och en oförmåga att föra sig i grupp. Irritationen blev påtaglig och det var med knutna nävar man tog sig fram bland horderna av snigelsnabba marknadsbesökare. Slottet består av flera storslagna utrymmen, bland annat en jättefin kyrksal. Men inget av det kan jag visa upp för Er, Kalmar slott är ett av de slott som tråkigt nog inte tillåter fotografering. Förbud mot blixt köper jag, men totalt fotoförbud är bara löjligt.

Ölandsbron – en gång Europas längsta bro. Nu mest känd för att den är dyr i drift. Felaktig betongblandning och rostande metalldetaljer har fått underhållskostnaderna att skena. Färjestaden, Brovägen, 2009.

Dygnets ljusa timmar är lätträknade så här års, vi satte därför raskt kursen mot ett av Sveriges minsta landskap, tillika vår näst största ö – Öland. Ölandsbron som man fått beskriven sedan man var en tvärhand hög, provåktes redan under ankomstkvällen. Här, om någonstans, borde det sitta fartkameror. Ty även i en 68 hk Toyota Aygo drabbas man av fartdjävulen när man får åka på en så fin och spikrak vägsträcka. Bron är inte hög, bara lång. Faktiskt hela 6 072 meter. Kursen sattes mot Borgholm, närmare bestämt Borgholms slott eller snarare dess ruiner.

Magnus Ladulås och Erik av Pommern. Båda två, ihop med en mängd andra kända namn, står att finna i ägarlängden över Borgholms slott. Numera återstår endast ruiner av den en gång så ståtliga borgen. Borgholm, 2009.

Av Magnus Ladulås fornstora borg står endast illa medfarna väggar och torn kvar. Allt som inte är av sten har försvunnit under århundradenas gång. Borgen stod färdig under 1200-talet och skadades svårt under kriget mellan Danmark på 1500-talet. Diverse försök till renovering har kantade borgens historia, men blev liksom aldrig fullbordat. På 1600-talet blev så förstörelsen total efter att den eldhärjats. Idag är den Ölands populäraste turistmål, dock ej under vintersäsongen. Med andra ord var det stängt när vi var där, detsamma gällde kung Carl XVI Gustafs privata sommarbostad Solliden. Det blir ytterligare två anledningar att återvända till Öland när sommaren gör detsamma. Då skall öns speciella natur, höga fyrar, många väderkvarnar och slott utforskas grundligt.

Kalmar uppvisade en mängd riktigt fina byggnader. Det var svårt att välja, vill inte ha för många bilder i inläggen, men valet föll till slut på Kalmars Domkyrka.  Kalmar, Stortorget, 2009.

+ Kalmar – denna stad har, utöver en mycket rik historia, en fin arkitektur. I många fall gammal och helt unik. Öland. Trots att vi befinner oss i vintern så uppvisade den långsmala ön en förbluffande skönhet. Det får bli returbesök någon sommar, vi har bara skrapat på ytan.

– Min redan trasiga hörntand gick sönder helt under resan österut. Endast vassa skärvor återstår och nu kan jag inte skjuta på tandläkarbesöket längre. Smärtsamt? Nja, kanske. Dyrt? Definitivt. Fotoförbud i Kalmars slott. Precis som på Nääs och Gunnebo. Är de rädda för att folk skall sälja billigare bilder från slottens interiörer, eller fruktar de kartläggning av de många ovärderliga prylar som ligger framme?

Advertisements

~ by onemountainsplace on November 29, 2009.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: