Döden i glada färger.

Summerat måste jag säga att jag är ytterst nöjd med Firmans julbord. Allt smakade väl, inte minst den varmrökta laxen som påminde om den vi i somras fick avnjuta i Oulu och Luleå. Köttbullarna smakade som om de vore gjorda hemmavid och antalet sillsorter översteg tio. Julskinkan smakade bättre än vanligt och den skivade kycklingfilén var magnifik. Ris á la Maltan var dock inte i närheten av den som mor skämt bort mig med och nog hade jag hoppats på att få avnjuta mer än en sorts hårdost – även om brännvinsosten på alla sätt var fantastisk.

Denna humla gjorde det dödliga misstaget att sätta sig på en effektivt maskerad krabbspindel. Lika nöjd som spindeln är jag över dagens finfina julbord. Förstora gärna och avnjut hur färggrann döden faktiskt kan vara. Dalsland, Bjurdämman, 2009.

Krabbspindlar är riktigt effektiva mördare, sittandes i trädgårdens färggranna blommor lurar de på blomsterflugor, bin och humlor. De har förmågan att ändra färg efter sin omgivning, spindeln på bilden kan alltså mycket väl vara vit om den sätter sig på en blomma som är just vit. Forskning visar att krabbspindlarna dras till samma sorters doft som attraherar bin, humlor och blomflugor. Vilket underligt sammanträffande. Den som gillar insekter uppmanas att nästa sommar sitta på huk en liten stund bland all blomsterprakt. Det är svårt att inte bli imponerad av dessa spindlars effektiva jaktmetod. Krabbspindeln – i en trädgård nära dig.

+ Det mesta på julbordet faktiskt. Krabbspindlar – riktigt häftiga djur som sin unika förmåga till trots är tämligen okända för de flesta.

– Allt för få ostar, dessutom slut vid första vändan. Helt sjukt trött, kan inte minnas när det var så illa senast. Om bara några timmar kommer klockan återigen att ringa.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on December 8, 2009.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: