Sista måltiden.

Natten var förfärlig, blev knappast någon sömn alls. Gårdagens julbord som avnjöts på Hotell Liseberg Heden, ställde till det i kroppen. Gasbildning, sura uppstötningar och en obehaglig känsla av att ha lagt på sig 25 extra pannor. Inte så lite seg i kroppen masade jag mig iväg till jobbet och ett gäng möten. Den tillhörande affärslunchen bestod idag av, hör och häpna, ett julbord. Men idag var det av högsta tänkbara klass. Önnereds brygga har ett gott rykte – ett rykte som inte är ogrundat. De tankar jag hade under den arla morgonen, om att inte äta mer julmat detta år, kom helt på skam. Ägghalvorna var helt perfekta, med en ljuvlig konsistens och temperatur. Vörtbrödet var magnifikt, älgkorven, löksillen och julgodiset likaså. Bäst av allt var dock den fantastiska ris á la Maltan. Till och med godare än mors egna, och då är det gott. Allt var dock inte bättre, köttbullarna var faktiskt väsentligt godare på Heden. Dagens julbuffé var sammantaget en riktig braksuccé och det är med sorg i sinnet som jag tvingas inse att det var sista gången någonsin. I alla fall i den konstellation som rådde idag.

Glupska djur, likt denna skrattmås, har fått illustrera de senaste dagarnas matintag. Dagens julbord var det bästa hittills, ja kanske det bästa någonsin. Göteborg, Banehagsgatan, 2004.

Barack Obama fick idag ta emot Nobels fredspris. Något han själv inte har bett om, men ändå något som vållat stor uppståndelse i många läger. Beslutet är kontroversiellt och underligt, men enligt mig inte helt förkastligt. Redan i början av sin presidentkarriär var han mån om att räcka ut en hand till gamla fiender, för att öppna dialog och på sikt kanske kunna få trätande parter att komma överens. Många är kritiska till att han fått priset, dels för att han företräder en imperialistisk stat. En stat – eller snarare 50, som för närvarande bedriver minst två krig. Irakkriget blev inte den succé man hoppats på – något som han nu försöker rätta till. Irakierna och världen slipper i alla fall Saddam Hussein och hans terrorvälde – en seger i sig. Vad gäller Afghanistan så ligger det i de flestas intresse att talibanerna hålls i schack. Att USA själva en gång såg till att de blev en faktor att räkna med, är knappast Baracks fel. I min värld är varken det ena – hans hemvist, eller det andra, krigen, något som skulle kunna exkludera Obama från priset. Mina invändningar handlar om att vi ännu inte sett konsekvenserna av hans handlande – man brukar vänta med att betygssätta en insats tills den är fullbordad.

+ Julbordet på Önnereds brygga. Hur bra som helst – allt var ytterst välsmakande. Ägghalvorna, vörtbrödet och ris á la Maltan är något som jag verkligen vill lyfta fram. Welly har äntligen lanserat en svart-vit variant av Dodge Charger i skala 1:18. Prisbilden är helt OK, 33.95 $. Nu kan jag alltså snart ställa en i LAPDs färger i min hylla. Barack Obama fick idag mottaga sitt fredspris. Något som känns lite underligt, även om han inte är helt ovärdig.

– Dagens julbord var mer än bara en vanlig säsongsavslutning med kollegor och kund. Det var den sista måltiden med gänget. Nästa år vid denna tidpunkt kommer allt att se helt annorlunda ut. Det underligaste argumentet, likväl ett av de vanligaste, mot att Barack Obama skulle få priset är hans nationalitet. En helt absurd inställning. Visst, inte ens en pro-amerikan kan hävda att allt USA gjort är bra, men varför en amerikan inte skall kunna få detta pris förstår jag faktiskt inte.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on December 11, 2009.

One Response to “Sista måltiden.”

  1. Ja du blobb. Man MÅSTE inte trycka i sej arton kilo mat bara för att det bjuds på det. Man kan äta med måtta… sa en råtta. 😉
    Love från frugan.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: