Ypperligt arbete.

I min värld står en taxirånare mycket lågt i rang. De räknas till klassen Värsta Slöddret och gör sig förtjänta av högre straffsatser och måttligt med omtanke. För att komma över lite kontanter är de i vissa fall beredda att döda sitt offer. Som i Göteborg för några veckor sedan. Ett samtal inkom till ett av stadens taxibolag, någon ville beställa fram en taxi. När den anlände blev taxiföraren rånad och svårt knivskuren av två riktiga svin. Under några kritiska timmar svävade han mellan liv och död – för några ynka kronors skull. Häromdagen var det dags igen, men denna gång kände personalen på taxicentralen igen numret och kontaktade polisen. En civil polisman lade sig på golvet i taxin och kunde med hjälp av bland annat polishelikopter gripa duon. En tjugoåring sitter nu häktad, och den andre – 16 år och i samhällets ögon ett äldre barn, sitter på ett behandlingshem. Jag kan känna uppgivenhet inför samhällets daltande med grovt kriminella tonåringar, men vad gäller Göteborgspolisen måste de ha en eloge för ett ypperligt arbete.

Denna taxi rånar man inte. I många amerikanska polisfilmer och TV-serier färdas snutarna undercover i taxibilar. Vid mitt besök i NYC kunde jag ganska snabbt konstatera att det inte är något som filmskaparna bara hittat på. Detta ser måhända ut som en reguljär Ford Crown Victoria Yellow Cab, men avslöjas av polismannens bricka som blänker fint. NYC, Chinatown, 2007.

Ett ypperligt arbete kan dock inte Påvliga schweizergardet tillskrivas för sina insatser under julhelgen. Under den årliga Julmässan lyckades en kvinna nå hela vägen fram och knuffade omkull Benedictus XVI och en fransk kardinal. Påven klarade sig utan skador, den senare bröt dock lårbenet. Gardeskommendanten lär nu se över sin organisation och vad som egentligen gått snett. Påven är ständigt omgiven av säkerhetsfolk, men ingen kedja är som bekant starkare än sin svagaste länk. Gardet – känt för sina stiliga uniformer, är bland annat ansvarigt för ordningshållningen i Vatikanen samt skyddet av påven. För att ens komma ifråga för tjänstgöring i denna enda väpnade styrka i Vatikanstaten måste man uppfylla krav på längd, utbildning, medborgarskap (schweiziskt), ålder, kön (man) och vara av romersk-katolsk tro. När utbildningen är avklarad skall man svära en ed. En ed som bland annat innebär att man är beredd att offra sitt eget liv – om det är nödvändigt för att rädda påven. Ett hårt och ärofyllt uppdrag således, som inte är vidare välbetalt men å andra sidan skattebefriat.

Medlemmarna i Schweizergardet lär vara tuffa knektar. Någon av dem verkar dock ha varit sömnig häromdagen, ty trots att påven har en järnring med vakter runt sig lyckades en kvinna nå hela vägen fram och knuffa till honom. Vatikanstaten, Viale Vaticano, 2006.

+ Ett rekorderligt arbete, med ett rejält stänk av ambition, gjorde att polisen kunde gripa två riktiga skitstövlar i samband med en taxikörning. Kat – min fru. I Love You, girlie. Snön ligger kvar och gör tillvaron så mycket ljusare. Imon är det dags för den årliga släktträffen, alltid en sann höjdare. NYPD – en föregångare inom brottsbekämpning. Från att ha varit en världens farligaste städer är det numera relativt riskfritt att röra sig i världens huvudstad – åtminstone dagtid. Mycket tack vare den mycket flitiga poliskåren och tillämpandet av nolltolerans.

– Kat har lämnat Skatteparadiset för att närvara vid begravningen av sin nära och kära moster. Var detta månne den sista av årets alla motgångar? Svärfar, Mr MaPa, har lämnat oss för denna gång. Det är alltid trevligt att snacka stora frågor, som man egentligen inte har en aning om, med mannen från öster. Välkommen åter. Påven, ett av världens hetaste terrormål, visar sig ha vissa brister i sitt säkerhetsarrangemang. Visst, alla kan ha en dålig dag, men detta kunde ha slutat illa. al-Qaida är i farten igen – ett försök att detonera en laddning över Detroit förhindrades i sista stund av en rådig medpassagerare.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on December 26, 2009.

One Response to “Ypperligt arbete.”

  1. I mina ögon så var det en uppmärksam operatör som gjorde det ypperligt bra. Polisen gjorde sitt jobb efter att ha fått en räkmacka serverad.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: