Det borde vara enkelt.

Och det är det också, åtminstone på en Volvo V50. Men vad gäller Toyota kan ingen påstå att det är ett enkeltingrepp att byta halvljuslampor. På avdelningen har vi två patrullbilar av märket, en Yaris och en Corolla. Den sistnämnda går faktiskt att byta lampor på, men man kan räkna med såriga händer efteråt. Vad gäller Yaris, och även min egen Aygo, så är det bara att glömma. Med lite tur, fingerfärdighet och ilska kan man få loss kontakten från lampan, och även få bort gummidamasken. Men sedan är det stopp. De kompakta bilarna är så sprängfyllda elektronikboxar, kärl och motordetaljer att man omöjligen kan få in en normalstor hand för att pilla loss den irriterande spännbygeln. Aygon blev alltså enögd under gårdagskvällen, kylaren sattes mot en av Skatteparadisets många mackar och en H4 inhandlades. Efter en halvtimmes fruktlösa försök i den kyliga kvällsluften, fick bilen idag istället köras till verkstad. För 130 bagis bytte de lampa, i den summan ingick även en parkeringslampa. Kanske är jag gammaldags, men det borde vara möjligt att byta lampor även under usla förhållanden. Något som Volvo verkligen har fattat.

Riktigt så här skum såg inte min Aygo ut under gårdagen, min var mer klassiskt enögd. Något som retade mången medtrafikant, även sådana som körde med helt regelvidrig belysning – läs dimljus i kombination med halvljus. Göteborg, Östra Hamngatan, 2009.

+ Volvos modernare bilar har en lika enkel som sinnrik konstruktion för byte av glödlampor till halv-, hel- och parkeringsljus. Genom att lossa en enkel sprint under motorhuven får man hela insatsen i handen, enkelt och helt smärtfritt kan man således byta lampor i stort sett var som helst.

– Toyota har onekligen en del att lära vad gäller fältmässighet. Att man lätt skall kunna byta lampor själv borde vara en självklarhet. Idag blev det Blå Express till stan, inga missljud från bussen stod att finna. Dock så var värmen helt obefintlig och ryggstöden var sönderböjda, således ägnades resan åt att studera bussens innertak.

Advertisements

~ by onemountainsplace on February 8, 2010.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: