Lekmän i rätten.

Min tilltro till den svenska rättsapparaten är inte alltid den bästa. Som åhörare, och vittne, har jag ett flertal gånger häpnat över hur det ibland fungerar i domstolarna. Advokater och åklagare uppvisar då och då påtagliga brister, jag minns särskilt en rättegång som var rent parodisk. En man, vi kan kalla honom Mr Klåfinger, hade stulit en större mängd med lättmetallfälgar, dyra däck och bilstereroapparater. Dessutom hade han lyckats lägga vantarna på en Volvo S80 T6 Executive – som han höll dold i sitt garage i Göteborgs nordöstra delar. Den rättmätige ägaren till alltsammans var VCC, deras representant förklarade för rätten att bilen, vid ett återlämnande, skulle skrotas, så även det övriga stöldgodset. Anledningen var lika enkel som konkret: Volvo Cars var inte pigga på att sälja eller använda en bil som de inte visste vad den varit med om, lika lite som de inte ville kränga utrustning som de inte kunde garantera skicket på.

En god utredning från polisen är en förutsättning för att kunna få en brottsling fälld i rätten. Men ibland räcker det ändå inte, för även om bevisningen är massiv och tjuven bokstavligen påträffats med händerna i kakburken så kan rättens representanter göra förvånansvärt lätta tabbar. Göteborg, Tredje Långgatan, 2006.

Advokaten hade föga förståelse för Volvo Personvagnars tankegångar i frågan. På fullaste allvar ställde han frågan till rätten, och åklagaren, om inte Mr Klåfinger då lika gärna skulle kunna få behålla bilen – då den ändå skulle förvandlas till skrot. Åklagaren hade uppenbara svårigheter med att se samlad ut, kanske var han van vid lite tuffare motstånd. Efter att advokaten fått förklarat för sig att det inte fungerar på det sättet, fortsatte ärendet. Åklagaren var inte heller han helt på banan. Mr Klåfingers kompis kom till rätten för att vittna om att de 19″ Nebula-fälgar – som man vid husrannsakan påträffat i Mr Klåfingers garage, verkligen var hans – och inte VCCs. Lögnhalsen viftade glatt med ett kvitto på några 17″ fälgar – något som åklagaren först tänkte nöja sig med. I pausen passade jag på att prata med åklagaren och bad honom att syna kvittot närmare. Poletten trillade då ner, kompisen fick skamset lämna lokalen med en hård förmaning om att i fortsättningen inte fara med osanningar. Mr Klåfinger fick några månvarv bakom galler – och blev av med sitt jobb. De senaste uppgifterna gör dessvärre gällande att hans kriminella livsstil har fortsatt i samma anda, dock så lär det vara andra företag som drabbats.

+ DHL var raska och min iPhone 3G anlände därför tidigare än vad som var väntat. De senaste dagarna har ägnats åt att studera den fantastiska luren och tanka hem måste-applikationer som Västtrafiks reseplanerare, Facebook, Ports of Call och inte minst – Lightsaber. Min nya tjänst under helgen visade sig vara ett riktigt kanonjobb – klassiskt Protect and Serve. Tolv timmars fullt ös med allehanda inslag – allt från att hjälpa insnöade tanter till skarpa överfallslarm. Skoda Octavia av senaste snitt, med diesel och automatlåda visade sig vara en riktigt kompetent patrullbil i det av kung Bore vitdraperade landskapet.

– Snön. Det har varit en kul vinter, faktiskt helt fri från mopeder, men nu får det räcka. På lördagen blev jag 6 timmar (!) sen till jobbet, detta då residensets parkering var helt oframkomlig. Riktigt djup snö, med högglanspolerad is under, gjorde att endast folk med fyrhjulsdrift hade skuggan av en chans. Idag har det varit fullständigt kaos i kollektivtrafiken. 511 for imorse rakt in i en rondell, avtrycken från bussen front avtecknar sig tydligt i den packade snön. Buss 17 åkte kana nerför Götaälvbron och slutade sin resa på spårvagnsspåren längre ner där den blev hängandes på underredet. All spårvagnstrafik till Hisingen lamslogs under den tid som bärgningsarbetet pågick.

 

Advertisements

~ by onemountainsplace on February 22, 2010.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: