Faisal Shahzad.

Ja så heter han, den misstänkte för attentatsförsöket på Times Square i New York City för några dagar sedan. Till skillnad från hur det fungerar hemma i Svedala – där förundersökningssekretess, yppandeförbud och PUL ständigt gör att vi får veta ytterst lite om vem, varför och hur, så kan man i amerikansk media några få dygn efter incidenten få minst lika mycket fakta som vi här hemma möjligtvis kan få via Nordisk kriminalkrönika – som i bästa fall släpps något år efter att ett ärende vunnit laga kraft. Jag har följt utvecklingen i fallet dagligen och kan bara konstatera att det är en oerhört detaljerad beskrivning av vad som skett som rullas ut i media. Luta dig tillbaka och bara njut av detaljnivån.

Man vill gärna lyfta fram devisen “If You See Something, Say Something”, här på baksidan av en tunnelbanebiljett som jag sparat från min resa till The Big Apple, som en starkt bidragande orsak till varför polisen larmades så snabbt och att ingen kom till skada. Och säkerligen ligger det något i det uttalandet, i en stad där det står en polis i nästan varje gatuhörn så finns det ju alltid någon som kan komma till undsättning. Partille, Residenset, 2010.

Gärningsmannen Shahzad är en 30 år gammal amerikansk medborgare, en gift tvåbarnsfar, född i den pakistanska staden Pabbi öster om Pashawar. Han greps under dramatiska former då han försökte fly från USA, via John F. Kennedy International Airport, med ett flygplan vars destination var Dubai. Bilen som användes vid bombdådet var en Nissan Pathfinder, en bil han köpte från en kvinna i Connecticut – Peggy Colas, den 24e april. Hon ville ha 1 800 $ för den, men Shahzad prutade ner den till 1 300 efter att ha provkört den på parkeringen till en stormarknad i Bridgeport. Colas tyckte det var lite underligt att han bara ägnat kupé och lastutrymmet något intresse – motorhuven hade han inte ens öppnat. Han betalade i 100-dollar sedlar och affären utfördes utan kvitton eller andra bindande handlingar. Den mobil med kontantkort som Shahzad använde för att kontakta Colas, användes även för att nå det företag där han köpte de explosiva varorna som han packade in i riskokarens kupéutrymme. Flera gripanden har gjorts och det ser nu trots allt ut att handla om ett talibandåd. Faisal Shahzad står anklagad för bland annat terroristbrott och sitter i en föga avundsvärd sits, NYPD och FBI verkar onekligen ha gott på fötterna.

Händelsen stoppade nog upp tempot vid Times Square något, men något säger mig också att man nu valt att gå vidare och att bilar och fotgängare återigen trängs på denna unika plats. NYC, Times Sq. 2007.

+ Visst – gärningsmannen var nog inte det skarpaste verktyget i lådan, men det är imponerande hur fort utredningen kring bilbomben på Times Square har gått. Kat bakade sockerkaka igår, den är fantastiskt god – varje gång.

– Klockan är mycket, dags att knoppa in. Men först är det dags för dagens dos av armhävningar, inte direkt sugen. Detta brukar ju funka bäst på morgonen, innan frukost. Skall bli intressant att se vad kroppen kan prestera när den egentligen bara vill vila och se på Two and a Half Men.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on May 5, 2010.

2 Responses to “Faisal Shahzad.”

  1. Blommar körsbären? VILL SE BILDER!!!! 😉 TACK! KRAM M-R

    • OK, då har du fått dina bilder:-) Tyvärr ingen sol här idag så bilden från idag är inte så färgsprakande som man skulle ha önskat. Hälsa alla.

      /C

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: