Världens blickar riktas mot Svedala.

Lördagen den 19e juni. Det är idag det och det innebär att många intresserade ögon riktas mot den lilla staten i norra Europa – känd för ABBA, dalahästar, smörgåsbord, syndiga filmproduktioner och för att hålla sig utanför väpnade konflikter. Nationens blivande regent, kronprinsessan Victoria, gifter sig idag med sin Daniel Westling. Jag får väl helt enkelt ta och gratulera det fina paret på deras stora dag. Grattis!

Posten har låtit trycka upp frimärken speciellt till det stundande bröllopet. Märken som sålde slut på nolltid. Jag lyckades dock få fatt på ett exemplar. Kan vara kul att ha – tänkte jag. Partille, Residenset, 2010.

+ I grund och botten är jag djup motståndare till ett system som låter släktingar få ärva titlar och makt. Men på äldre dagar har jag insett vilket symbolvärde familjen Bernadotte har för Sverige, såväl inrikes som utomlands.

– Hade varit kul att få se bröllopsparaden i Stockholm – något som dessvärre ej är möjligt.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on June 19, 2010.

3 Responses to “Världens blickar riktas mot Svedala.”

 1. Hur har du kommit till denna insikt om den Bernadotteska betydelsen för Sverige? Knappast genom vetenskapliga undersökningar. Senaste uttalandet från näringslivet säger att detta spektakel med stor sannolikhet kommer att inbringa 0 extra kronor för Svensk export. Hörde även från en fransman på radio att när Sverige diskuteras ur en statssynvinket så är det knappast monarkin som det talas om.
  Fråga dig istället vad det här kostar Sverige; oss skattebetalare, och då tänker jag inte bara på de, för utomstående, insysskyddade apanagepengarna utan SR/SVT/Polisen/Försvarsmakten/Stockholms Stad/SKoL o.s.v. o.s.v. Nästan 100 år av Socialdemokratiskt styre i detta landet; med ett partiprogram som (i alla fall förr) svor att avskaffa monarkin, har gett Svedalas medborgare den största omotiverade räkningen genom tiderna.
  Utplåna svälten istället för fan.

  • Du har rätt – inte genom vetenskapliga undersökningar. Bakom mina tankar ligger bara subjektiva tankar och vägande av allehanda intryck från media och “folk på stan”.Det är annars intressant det där; hur mäter man Bernadottes betydelse för Sveriges export, image och inhemska trivsel? Det är knappast möjligt – det kan bara bli spekulationer. För och emot. Som med nästan allt annat.

   En tröst i ditt elände måste ju ändå vara att maken till kronprinsessan är en man “av folket”, om än uppvuxen med silversked… Något som på sikt förhoppningsvis helt urholkar fenomenet monarki. Det är då republiken Svedala äntligen kan få vakna – dock alltför sent för att den bäst lämpade – P-G Gyllenhammar, skulle kunna bli den president som skulle bli vår internationella ambassadör.

   Jag har stor förståelse för din ilska mot lyxbröllopet, dess prislapp och de vidriga resterna av aristokratin. Men vi väljer att bemöta det olika. Jag tror att något gott kan komma ifrån det – i alla fall för Sveriges varumärke och som ett bidrag till en nationell samhörighet. För vårt fotbollslag verkar det ligga långt borta att knyta oss samman i fest! Men jag har säkert fel, ty mina antaganden är just antaganden.

   /Chris

 2. ‘Nationell’ är en godtycklig begränsning som inte går att applicera på en modern, global ordning. ‘Nationell samhörighet’ är således en floskel som regressivisterna kommer dragandes med i tider som denna.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: