Operation Walküre.

Nämn ondska och mången människa kommer förmodligen att tänka på grymma män som Nero, Idi Amin, Pol Pot, Josef Stalin, Heinrich Himmler och Nicolae Ceauşescu. En förkrossande majoritet tänker dock högst sannolikt på Adolf Hitler, mannen som bättre än någon annan förkroppsligat ondskan. Idag är det exakt 66 år sedan det misslyckade 20-juli attentatet utfördes mot honom i hans högkvarter Wolfsschanze. En sprängladdning, som bars in i hans kartrum i en attachéväska av överste von Stauffenberg, var tänkt att ta livet av den galne tyrannen – men ödet ville annorlunda. Väskan med sprängmedlet, placerad alldeles intill führern, flyttades alldeles innan detonationen av någon som tyckte att den stod i vägen och Hitler fick (o)turligt nog skydd av en massiv bordsskiva. Med förhållandevis lindriga skador, såsom punkterade trumhinnor och splitterskador, satte han efter de som låg bakom konspirationen. De som uppenbart varit delaktiga, likt von Stauffenberg, avrättades omedelbart för högförräderi. Flera andra spårades upp, där några fick möta döden genom strypning med pianotråd. I ytterligare ett år behöll Hitler sin makt över Tyskland och sina närmaste grannländer. Resten är som bekant, även det, historia.

Av en ren slump sprang jag på denna historiska pjäs, en SdKfz 251 från Wehrmacht ståendes på en tomt i Halland med mängder av andra militära fordon – dock inget som kunde mäta sig med denna i historiskt hänseende. Passar till inlägget gör den också i allra högsta grad; det karaktäristiska hjularrangemanget utgör nämligen första filmrutan i filmen Valkyrie. Skottorp, Stensåvägen, 2010.

Filmen Valkyrie, enligt uppgift en tämligen dokumentär spelfilm av Operation Walküre, såg jag för första gången häromdagen. Trots att jag kände till handlingen – och slutet, redan från början så visade sig filmen ha riktigt fina kvaliteter. Inte minst Tom Cruise gör filmen till något alldeles extra – den mannen har finfina talanger i skådespelandets konst, inget snack om den saken. Miljöerna känns äkta, och spänningen är bitvis riktigt krypande. Vad som drar ner betyget är en tämligen fadd tolkning av Hitler (har man sett Der Untergang så finns det ingen annan aktör som kan komma i fråga; Bruno Ganz) och det trista faktum att filmens språk är engelska. 7/10.

Man kan ha synpunkter på hans privata leverne, men som skådis har Tom Cruise inget mer att bevisa. I hans karriär finns en rad filmer som hålls högt av undertecknad. Till dessa räknar jag Valkyrie – men nog får jag erkänna att det kändes lite otippat att han en dag skulle spela självaste von Stauffenberg. London, Madame Tussauds, 2005.

+ Claus Schenk von Stauffenberg, som tog sitt ansvar för att försöka få stopp på dårskapen. Tidigt fick han upp ögonen för Hitlers galenskap och efter flera års tänkande fram och åter skred han till verket. Planen, som var tämligen djärv, gick dessvärre i stöpet och han fick plikta med sitt liv framför en exekutionspatrull i Berlin. Historiskt sett var det kanske ändå det mest lyckade – ty om Hitler avlidit hade han ersatts av en minst lika galen man – Himmler. Valkyrie – en mycket sevärd film om ett antal tyskar, med von Stauffenberg i spetsen, som av olika skäl ville få bort Hitler från makten. Tom Cruise – en klart lysande stjärna.

– Historien upprepar sig alltid – gång på gång. Frågan är var nästa despot och maktfullkomliga galning kommer att härska och söndra.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 20, 2010.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: