Bloke.

American English anses av mången vara såväl fult som föga karismatiskt. Men jämfört med folk som pratar riktigt grötig engelska – likt Lee Boardman i engelska realityserien Road Wars, så är det rena skönsången för öronen. Boardman måste ha den vidrigaste dialekten i mannaminne, en dialekt som får honom att låta direkt lågpannad. Hans favorituttryck verkar vara “Bloke” – dvs. slang för grabb/man/kille – det är i alla fall ett ord som återkommer frekvent i hans referat av polisernas arbete. I programmet, får man följa med manskapet i  Thames Valley Police´s Road Crime Unit i deras civila enheter, företrädesvis av märket Vauxhall – där de bekämpar allehanda vardagsbrottslighet.

I Road Wars får man följa “Tango-Victor”, från Thames Valley Police i deras kamp mot vardagsbrottsligheten. På bilden är det dock London Metropolitan Police, under utryckning i en av deras många Ford Transit. London, Regent St. 2008.

Road Wars är en tämligen intressant upplevelse – inte alls lika förutsägbart som Cops, som ju alltid är uppbyggt på samma sätt (Tre händelser, varje på ca 7 minuter, polismannen åker i sin patrullbil och berättar varför han blivit polis och varför han trivs, han får ett larm och det bär av till platsen. Ärendet nystas upp och slutet blir oftast relativt lyckligt). Likt Cops får man åka med poliserna och man får en inblick i samhällets baksida, men då man följer samma polisenhet hela säsongen så blir det också ett helt annat djup. Till skillnad från den amerikanska serien så är det alltså en plågsam Boardman, istället för poliserna, som främst beskriver skeendet – och ofta i en ganska förlöjligande ton där brottslingarna kommenteras nedvärderande. Serien är trots det ganska hygglig underhållning och som den gamla nattmänniska man är så har det kommit att bli något av en god vän på förnattens TV4 Sport. Dock inte på grund av Mr Boardman.

Inte bara svenska poliser åker fina bilar. Även i Storbritannien är Volvo en vanlig, och mycket uppskattad, patrullbil. Den engelska marknaden är, efter Svedala, VCCs näst största marknad för polisbilar. Men på det lilla, men välbefolkade, öriket åker lagens män även bl.a. Mercedes Benz och som i detta fall – BMW 5-serien. London, 2005.

+ Idag fyller brorsan, Mr M, år. Ett stort grattis till dig! Av en ren slump, när jag letade nya appar till min iPhone så fann jag den hittills häftigaste spelupplevelsen till denna fantastiska lur – Dark Nebula. Ett spel som är direkt beroendeframkallande på grund av härlig grafik, musik och inte minst viktigt – känsla. Eftersom att jag trasslade mig genom de 11 banorna tämligen raskt, införskaffade jag även Dark Nebula 2. För sju skattade kronor har jag fått många timmars nöje. Dagens klipp. Road Wars – polisserie med påtagligt dokumentär känsla från Storbritanniens bakgator. Cops – Helt enkelt för att underhållningsvärdet med hårt satsande konstaplar, färdandes i stora V8-försedda Crown Vics och Caprice inte går att blunda för.

– Lee Boardman – det är med nöd och näppe man står ut med hans dialekt och nedlåtande kommentarer.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on August 17, 2010.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: