Lite nostalgi.

Nog var det ett litet stänk av nostalgi över helgen som precis har passerat. När jag igår kväll kollade in CSI: NY på femman så hade skurken ett mycket välbekant utseende, även om hårfästet – likt hos undertecknad, jobbat sig uppåt och bakåt sedan det goda 90-talet. Den jag beskriver är ingen annan än pinan i Beverly Hills, 90210 – Ian Ziering. I den plågsamt dåliga serien var han den absolut jobbigaste att iaktaga, i rollen som den dryge Steve Sanders. I gårdagens kriminaldrama från New York City spelade han en affärsman som kommit på den lysande idén att göra guldtackor av mineralen tungsten. Han blev avslöjad förstås. NYPDs CSI-team – med Mac i spetsen, har den unika förmågan att vara bl.a. kriminaltekniker, insatsstyrka, psykologer, arkitekter, stadsvetare, biologer och geologer. Allt under samma tak – måste vara praktiskt. Men också dyrt, så välutbildad personal lär inte nöja sig med en vanlig polislön. Visst, man får ta CSI för vad det är, 45 minuters underhållning. Men bara en liten gnutta mer av realism hade nog inte alls skadat.

New York City har en av världens största poliskårer med sina ca 38 000 uniformerade anställda. Här några av NYPDs många Interceptor III – ett patrullåk som snarast för tankarna till ett hjälpmedel för rörelsehindrade. Ännu har jag dock ej fått se någon i CSI-gänget ratta en sådan. NYC, Central Park, 2007.

Är snart mitt i den tredje säsongen av The Wire, som  börjar med att de förslummade höghusen, The Towers, som varit Avon Barksdale´s mest betydande område för narkotikahandeln – rivs. Han tvingas nu att slå sig in på andras revir, vilket är lättare sagt än gjort. Ett knarkkrig är hotande nära, inte minst tack vare den nya aggressiva aktören Marlo. BPD för en ojämn kamp mot stadens talrika narkotikalangare och brukare. Politiker och polischefer käbblar och kräver resultat – åtminstone utåt sett. En ny och intressant karaktär är Cutty, som släpps ut från kåken efter att suttit inne sedan 80-talet för bl.a. mord. Han försöker att starta ett vanligt knegarliv, men inser ganska fort att han trivs bättre med livet som en av Barksdales soldater. Alla bekantingar, som man lärt sig att älska eller hata, såsom McNulty, Freamon, Burrell, Herc, Kima, Omar, Stringer Bell och Avon Barksdale – är med. Trots att man som tittare börjar få grepp om staden och den eviga konflikten mellan svart, vitt och grått så har producenter och manusförfattare  återigen lyckats ta nya grepp, inte minst några väldigt oväntade möten – såväl av kärleks- som affärskaraktär, gav mig en ordentlig aha-upplevelse. Som vanligt – sann, högkaratig, njutning.

Efter lördagens arbetspass knäppte jag på P4 och jag trodde först inte mina öron. Självaste Clabbe var Radio-DJ precis som under det goda 80-talet då jag varje veckoslut lyssnade på hans Rakt över disc. Fortfarande lika snabb i mun, men kanalen han hamnat i – och valet av låtar, endast 70- och 80-tal signalerar rätt tydligt att han inte blivit yngre. Hur som – sann nostalgi. Hade faktiskt en halvdan bild på honom i datorn, för några år sedan var han konferencier vid Vårruset. Göteborg, Slottsskogen, 2005.

+ The Wire, säsong 3. Hittills väl i nivå med sina föregångare. Världsklass med andra ord. Skogens guld har jag fått avnjuta i stora mängder, Kat´s faster var vid residenset och lämnade en kasse fylld med härliga kantareller. Rakt över disc – trivsamt förfestarprogram på SR P4. Med självaste Clabbe, förstås, som DJ.

– CSI-programmen är mycket ojämna i sin kvalitet. NY-upplagan var igår OK, men Miami-varianten var bara för pinsamt dålig.

Advertisements

~ by onemountainsplace on September 6, 2010.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: