BNBG.

BNBG – Big Negro, Big Gun. Den polisiära benämningen i Baltimore på det signalement en fastighetsägare lämnade om Omar efter att han setts mörda Stringer Bell och hans livvakt i näst sista avsnittet av The Wire, säsong 3. Just det avsnittet torde vara det bästa i hela serien. Hittills skall jag väl säga – två säsonger återstår att avnjuta. Ett extremt komprimerat avsnitt. Där Brother Mouzone och Omar förenas i jakten på den som försökt döda dem båda – Stringer Bell. Där Cutty, som valt bort gangsterlivet, får ordning på sin boxningslokal och lyckas få områdets snorungar att prioritera ringen framför droghandeln på gatan. Där polischeferna Burrell och Rawls får veta att en polisområdeschef på eget bevåg startat upp några kvarter, en sorts fristad – benämnd Hamsterdam, där jakten på narkotikahandlarna inte är “prioriterad” – i syfte att få resten av staden lugn och ren. Där Lester Freamon utklädd till sliskig fixare lyckas få en av Barksdale´s mannar att köpa preparerade mobiltelefoner – för att på så sätt kunna avlyssna de mycket försiktiga droghandlarna. Där jag, Chris, fullständigt kapitulerar inför denna fantastiska produktion som inte slagit i Sverige. Vilket förstås är lika ofattbart som oacceptabelt. Införskaffa säsong 1, kolla in ett avsnitt – sedan är du fast. Jag lovar dig.

Den gode McNulty föredrar Jameson, men tackar inte heller nej till en Bushmills – även om det i hans tycke är en whisky för protestanter. Själv gillar jag Skottland bäst och således blir det favoriten Laphroaig som får illustrera inlägget. Partille, Residenset, 2010.

+ 503 – under sommaren var denna ultimata busslinje indragen och jag hade mer eller mindre förträngt dess existens. När den så kom rullandes till Svingeln fanns det ingenting i denna värld som kunde hindra mitt spontana leende. Från jobbet till residenset på något över tio minuter – utan byten. Sann vardagslyx. Beröm vill vi alla ha. Men när det kommer från oväntat håll – från en som varken behöver och sällan vill, smakar det förstås extra sött. The Wire – säsong 3. Den kritiske börjar nog tycka att det går inflation i 10-poängarna. Men jag har inget val, jag tappar hakan inför detta fantastiska hantverk. 10/10.

– Stringer Bell mördad. Kommer att sakna denna ljuvligt färgstarka gangster. En av The Wire´s mest bärande karaktärer och klarast lysande stjärnor – perfekt spelad av Idris Elba.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on September 14, 2010.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: