Pust, inte en dag för tidigt.

Nu är det äntligen dags för den svenska polisen att ta ett steg mot modernisering och ökad effektivitet. Medans deras amerikanska kollegor sedan urminnes tider, allt är relativt, har haft tillgång till en PC i bilen för att exempelvis göra slagningar i brottsregister, så lanseras nästa år polisens mobila utredningsstöd – kallat PUST. Istället för att konstaplarna skall åka till stationen för att rapportera även de simplaste brott, så kommer det nya systemet att göra polisen bra mycket synligare på våra gator, åtminstone hoppas cheferna, utvecklarna och undertecknad skattebetalare att så blir fallet. Initialt så kommer följande brott att kunna avrapporteras direkt i bilen – snatteri och stölder från butiker, narkotikainnehav för eget bruk, rattfylleri (även grovt), olovlig körning (även grov), brott mot knivlagen, brott mot alkohollagen och trafikbrott.

Metropolitan Transportation Authority Police. En av många aktörer för lag och ordning i staden som aldrig sover. Kollektivtrafiken är under deras beskydd, dock ej tunnelbanan – den bevakas av NYPD. New York City´s och New Jersey´s broar, tunnlar, flygplatser och hamnar – de är ansvarsområde för Port Authority Police – PAPD. Snurrigt värre. NYC, East 42nd St. 2007.

MTA Police – en av många aktörer inom lag och ordning i New York City. Den som försöker sig på att förstå den amerikanska ordningsmaktens organisation, får ganska snart ganska mycket att sätta sig in i. MTAs poliskår har dock ett rätt tydligt ansvarsområde – NYCs kollektivtrafik, vilket betyder dess fordon och hållplatser. Ca 650 poliser är anställda och efter 9-11 så har man egna resurser för att hantera de mest extrema händelser, så som terroristhandlingar. Metropolitan Transportation Authoritys verksamhet och lokaliteter erbjuder förstås svåra situationer för människans tämligen begränsade sinnen – något man har kommit till rätta med genom att i stor omfattning ta hjälp av allas vår bäste vän – hunden. En fantastiskt lojal partner, som skyddar föraren in i döden och som dessutom är kapabel att upptäcka oegentligheter som bomber och narkotika. New Yorks omfattande tunnelbanesystem är dock Transit Bureau´s ansvarsområde, som är införlivat i NYPD. Krångligt? Ja, tämligen. Tror att jag föredrar det svenska systemet – med en polismyndighet, åtminstone utåt sett.

Den svenska polisen är sedan länge bortskämd med riktigt fina bilar, här i form av Saab 9-5. Nästa år kommer de dock att bli moderna även som administrativ arbetsplats – då införs ett datoriserat system, med töntigt klingande namnet PUST, som möjliggör avrapportering redan på plats – till en början för mer “enkla” brott. Göteborg, Vågmästaregatan, 2010.

+ PUST – förhoppningsvis leder detta till en utökad närvaro på gatorna.

– USAs polissystem är förstås till stor del en följd av hur hela staten är uppbyggd med federala, delstatliga och stadsbundna olikheter. Men för en utomstående ter det sig som en svårförståelig röra, en jämförelse med vår egna bevakningsbransch är dock inte långsökt: Firman bevakar det huset och det, som båda disponeras av kunden A. Men inte tunneln och gångbron som förbinder dem – de är ägda av kunden B, och de har avtal med Rivalerna. Varken Rivalerna eller Firman vill dock ha med den populära krogen nere på hörnan att göra – ordningsvakterna kommer därför från Grottmänniskorna AB.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on October 8, 2010.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: