En riktigt stor danska.

På grund av stora volymökningar i containertrafiken mellan Norden och Kina/Fjärran Östern så har Mærsk Line valt att sätta in sina största fartyg för att öka servicen till kunderna. Det är inga ordinära båtar precis, det är faktiskt världens största containerfartyg som nu kommer att trafikera Glennborg regelbundet. Varje tisdag kommer de att anlöpa Göteborgs Hamn, något som enligt GT skett två gånger innan. Det är dock först idag som den förstärkta rutten hittat ut i media, kanske för att det var just Mærsk Eleonora som anlöpte hamnen – något hon aldrig gjort innan. Några respektingivande siffror och bokstäver måste ju nämnas. Hon mäter 387 meter på längden, är 56 meter bred och kan lasta 15 000 TEU (20″-containers) – något som lastat på ett tåg skulle bli ca 95 kilometer långt.

15 000 plåtlådor kan hon bära med sig – Eleonora. De containers som går på export rymmer i huvudsak papper och stål. I importcontainers är det vanligaste godset kläder, möbler och livsmedel. Göteborg, Skandiahamnen, 2011.

Mærsk Eleonora var som sagt tredje fartyget ut på rutten och efter att GP skvallrat om hennes närvaro var jag bara tvungen att spana in hennes mäktiga gestalt. Som vanligt var det svårt att få till spännande bilder, det hade varit kul att ha tillgång till en båt för lite närbilder. Men förstora gärna någon av bilderna och spana in hur försvinnande små de staplade 40″-containrarna ter sig på fartygets däck. Som jag skrivit vid något tidigare tillfälle så är det svårt att inte bli imponerad av människans ingenjörskonst. Ambitionen är nu att möta henne, eller någon av hennes lika välväxta systrar, då de angör Göteborgs Hamn. Har hittat en, vad jag tror kan vara, fotoplats perfekt för ändamålet. [Portgot, Nytt från Hamnen] [GT, Världens största containerfartyg i Göteborg] [GP, Världens största kommer lastad]

Febril aktivitet rådde i stadens containerhamn. Som vanligt – ty tid är ju pengar. Men även på andra sidan hamninloppet var det mycket rörelse. Fler än undertecknad var ute efter att kolla på, och fotografera, den danska jättedamen. Göteborg, Skandiahamnen, 2011.

+ Att man nu satsar med riktigt stora fartyg för vår export känns riktigt positivt. Ser ut att kunna bli en riktigt trevlig lördagskväll i Halland. Idag fyller den bästa av vänner år – Stort grattis till dig Mr F.

– Bills, bills, bills.

 

Advertisements

~ by onemountainsplace on May 31, 2011.

7 Responses to “En riktigt stor danska.”

 1. Det var det mäktigaste jag sett passera vattnet utanför Arendal. Man blev nästan andlös. 🙂

  • Mmm, skulle också vilja se henne i rörelse, när hon plöjer fram genom vattnet. Men det kommer väl tids nog. Ha´re grejt!

 2. Andlös?
  …jahaaa, så det är stora båtar det behövs för att få käften din att sluta glappa.
  För mig räcker det med lite flicketyg för att, nja kanske inte bli helt tyst, men däremot lugna…re(?) -eller, nä det stämmer nog inte det heller. Men däremot, nä -inte det heller. Det är nog bara den kalla Colan som får tyst på mig, om än bara för några sekunder i taget.

 3. Jobbar du imorgon Chrisen?
  Du vet väl att det är flaggdag?
  På “mitt” nya objekt håller de inte på med sådant trams. I yttersta undantagsfall halas en (1) av företagets flaggor för den svenska. Aldrig utländska flaggor.
  Helt OK tycker jag!

  • Är faktiskt ledig pga fripass, något som gällande flaggningsfrågan inte betyder något särskilt. Till skillnad från vår gamla arbetsplats – där det skulle flaggas efter heraldisk fransk höger eller vad det nu kallades och dessutom på sjukt många stänger, så har jag inga flaggor alls att tänka på. Eller jo, EN fick vi beställt att dra upp och ner på Sveas stora dag. Går att leva med, antar jag. Kan bara instämma i dina tankar, den biten saknar jag inte alls. Saknar dig dock. Hepp!!!

   /C

 4. J Walker flaggar stolt och med högburet huvud ett 30 tal svenska blå gula fanor i morgon den 6/6. Tillika vår 30 åriga bröllopsdag. What a Day. 🙂

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: