Underbart om väntan.

Onemountainsplace – en salig blandning mellan rykande hett och gammal skåpmat. Som denna gång. Men vad gäller film så finns det egentligen inget bäst-före-datum. Trailern till aktuell film, som släpptes 2004, lyckades dock aldrig att locka mig till biografen, faktum var att den inte lockade alls. Ej heller lovordande recensioner, eller rekommendationer från vänner och bekanta, fick mitt intresse att vakna till liv. En östeuropeisk resenär – fast i transithallen på den stora amerikanska flygplatsen JFK, ja det lät föga intressant. Den delvis verklighetsbaserade The Terminal handlar om en östeuropeisk man, spelad av geniet Tom Hanks, som blir sittandes i ett juridiskt ingenmansland, då hans hemmanation precis hamnat i inbördeskrig och USA därför inte kan släppa in honom. Strandsatt mellan två länder tvingas han att leva under nästan ett år på den stora flygplatsen – där han lyckas knyta starka vänskapsband och utsätter säkerhetspersonalen för många kniviga och bisarra situationer. Stor humor, stor tragik och tyvärr en stor mängd klichéer. Trots detta en fantastisk film, signerad Spielberg, som du skall se om du – likt undertecknad, bestämt dig för att på förhand döma ut den.  7/10

Nära men ändå inte. Ungefär så här nära var Tom Hanks härliga karaktär Viktor städernas stad. Vid Gate 67 fick han skapa sig ett tillfälligt hem – i väntan på fred i sitt hemland eller på att, kanske någon gång, få bli insläppt till USA för att fixa sitt mycket annorlunda ärende. Newark, Newark Liberty International Airport, 2007.

Flygplatser må vara lyxigt inredda med fina butiker, överdådiga materialval, läckra reklambudskap och hyfsad snabbmat till hemska priser. Dessutom kan man, om man är flygintresserad, få se riktigt läckra och exotiska flygmaskiner. Men den som någon gång tvingats vistas en längre tid på en sådan plats, kan mycket väl sätta sig in i karaktären Viktor Navorskis lidanden. Själv glömmer jag aldrig min 9 timmars vistelse på Flughafen Frankfurt am Main, efter en 10 timmars flygning från NYC. Hårda stolar, med fasta armstöd och låga ryggstöd kombinerat med stora, kalla och blankpolerade marmorgolv. Till detta en aldrig sinande ström av tyska uppklädda affärsmän  – en flygplats omöjlig att vila upp sig på. Har dock lärt mig min läxa, när jag senast fick ett längre uppehåll på en flygplats – då 8 timmar på Schiphol i Amsterdam, tog jag istället tillfället i akt att upptäcka den fina holländska stadens mesta måsten.

Välkomstkommitté i form av Port Authority Police. För att få komma in hos Uncle Sam krävs det en hel del av dig. Förutom Department of Homeland Securitys ljusgröna deklarationslapp, där du intygar att du är en vänlig, psykiskt frisk och ostraffad själ, får du en mängd spontana frågor av passpolisen. NYC, John F. Kennedy International Airport, 2007.

+ Kanal 9 som igår sände den mycket fängslande filmen The Terminal. Project Runway. Alltid ypperlig underhållning – men gårdagens avsnitt, där de tävlande fick skapa ett eget tygmönster, för att sedan väva in i valfri kreation, var kanske det bästa hittills. Interstrip är ett färgborttagningsmedel för bland annat möbler. Detta medel har helt revolutionerat vårt möbelrenoverande. Applicera, klä in möbeln i plastfolie (för att motverka för snabb avdunstning), låt verka i ca 30 minuter, klä av möbeln och skrapa bort färgen hur lätt som helst. Tack för det, International Färg. Kat vet vilka knappar hon skall trycka på. När dagens slit var över väntade en nygräddad blåbärs- och jordgubbspaj med tillhörande vaniljsås. Oj, oj, oj.

– Gör för allt i världen inte om mitt misstag med Interstrip. Gör EN möbel i taget. Annars blir Interstrip ett tämligen effektivt lim och vips så har du en plastlaminerad möbel – med färg kvar under.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on June 14, 2011.

3 Responses to “Underbart om väntan.”

  1. Nu tillhör jag den något gammelmodiga typen som helst föredrar paj gjord på äpplen.
    Gärna så att den drunknar i ett djupt fat med vaniljsås.

  2. Äpplen ja, inte att förakta. Min absoluta favorit bland fruktpajer är ju dock rabarberpajen. Mor skämde bort mig tämligen ofta med denna dessert, framtagen för att behaga de kräsnaste av gudar. Ibland överraskade hon med rabarberkräm istället – även det en sann höjdare, som avnjutes med några droppar mjölk. Sedan har vi en modern variant på temat rubarb, som Jamie Oliver med landsmän väljer att kalla den härligt syrliga plantan. Det finns tugggodis som heter Maoam, testa sorten med jordgubbar/rabarber och du förvandlas snart till en idisslare av rang 🙂

    Nu gled jag ifrån äpplena lite, som du ju vet älskar jag ju äpplen. Speciellt det Stora Äpplet. God natt på dig, tuff dag väntar på kontoret om några timmar.

    C.

  3. The Big Apple, man.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: