Tio år sedan.

Tio år har gått sedan Göteborg stod som värd för EU-toppmötet. Några dagar som präglades av ett krigsliknande tillstånd, där militanta aktivister och ordinära huliganer tog tillfället i akt att slå sönder vår vackra stad. Många dömdes till lagens hårdaste straff för våldsamt upplopp och skadegörelse. En stenkastare strök nästan med då han blev träffad av en av polisens kulor, och hans far gick pinsamt nog ut i media för att, i hårda ordalag, kritisera polisens metoder och förringa sonens agerande – som krasst var att beteckna som mordförsök. Ett mörkt kapitel i Göteborgs historia som jag ogärna upplever igen. [SR, P3 Dokumentär – Göteborgskravallerna]

Även för tio år sedan sprang jag runt med kamera på stadens gator. På den tiden var det dock en billig kompaktkamera, med fast optik, som gällde. Men att delar av staden såg ut som en ockuperad sådan, klarade även en gammal analog Kodak att återge. Göteborg, Kungsportsavenyn/Vasagatan, 2001.

+ Polismännen slogs mot en mäktig och arg fiende på stadens gator. Men jag, och vad jag vågar påstå, de flesta människor med lite vardagsvett innanför pannbenet, stod bakom dem hela tiden.

– Den efterklokes förening har många medlemmar. Självklart kunde man ha gjort saker annorlunda när man ser på saken så här efteråt. Men å andra sidan – En stenkastande mobb, som organiserat valde ut polismän genom att skrika ut hjälmnumret man skulle sikta på, och passade på att leva djävul på stadens gator, förtjänade ingen dialog.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on June 17, 2011.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: