Bättre sent än aldrig.

Sedan en tid så är det en ny leverantör som kör lokaltågen för Västtrafik, ett företag som heter DSB First. Ända sedan starten har det varit problem – försenade och inställda tåg har varit mer regel än undantag. Kollegor som pendlar till Glennborg med Alingsåspendeln vittnar om hur de, för att inte riskera att komma sent till jobbet, tvingas ta ett tåg tidigare för att vara på den säkra sidan. Det värsta hittills var nog ändå när man nyligen missade att lokförarna skulle ha sin semester – och därför inte planerat in semestern i olika perioder och tagit in vikarier. Det verkar som att man beviljade allas semester, utan att tänka på att man faktiskt skall köra tågen även under sommartid. Enligt GP så ställdes upp till 60 tåg in förra helgen – skandalöst dåligt och helt klart ett skäl för att säga upp ett föga fungerande avtal. [GP, 60 tåg inställda på grund av semester]

Den internationella kaffekedjan Starbucks kommer nu att öppna en filial i självaste Götet. Platsen för detta skall enligt uppgift vara Centralstationen och invigningen sker 2012. NYC, Broadway, 2007.

En kul grej för pro-amerikaner är att kaffekedjan Starbucks nu tänker öppna två nya caféer i Sverige. Det är Göteborg och Malmö som står på tur. En bekant till mig, som jobbat som driftchef på ett Starbucksfik i The Big Smoke har envist hävdat att Göteborg, och egentligen även Sverige, är för litet för denna typ av verksamhet. Svensken är inte mycket för att ta sig en snabbkaffe och rusa vidare – vi vill gärna sitta ner och dricka den magiska drycken i vitt porslin. Jag är glad över att man valt att resonera annorlunda. Tydligen så skall företagets etablering på Arlanda ha gått över förväntan, men det är svårt att jämföra flygplatser med centralstationer – som är en mer integrerad del av staden. Rikets andra och tredje stad kommer således att bli ett test om konceptet alls fungerar i vanlig, svensk, stadsmiljö. En kund är dock säkrad – det är undertecknad det.

Ej i trafik, men det rullar i alla fall. Värre var det förra helgen då totalt 60 avgångar ställdes in. På grund av att lokförarna hade semester. Ibland tror man inte sina öron – eller ögon, som i detta fallet. Jonsered, 2011.

+ The King’s Speech. Finfin, och mångfaldigt Oscarsbelönad, film om kung George VI och hans talproblem. Geniet Geoffrey Rush spelade hans talpedagog Lionel med sällan skådad bravur. 7/10. Starbucks till Göteborg och Malmö – redan nästa år.

– DSB Worst – ett passande smeknamn. Förstår mig inte på de företag som går in och nyper uppdrag, som man sedan har problem att lösa då man lagt sig lågt i pris. Lagen om offentlig upphandling är nog tilltänkt för att skydda våra gemensamma pengar mot ockrande firmor, men å andra sidan skjuter man sig i foten då man tvingas välja en leverantör som kanske lovar mer än vad den faktiskt kan hålla.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 11, 2011.

One Response to “Bättre sent än aldrig.”

  1. Märkligt! Varför känner jag igen Din beskrivning av DSB First:s kopiöst dåliga planeringsupplägg??? Måste vara något jag drömt. 🙂 Starbucks i Götet, härligt. Tar alltid en fika på Starbucks i Monaco när vi är där. 🙂

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: