Dödgrävarn.

Såväl fiktionens CSI, med Gil Grissom i spetsen, som verklighetens kriminaltekniker har god hjälp av naturen när det gäller att bestämma hur länge en kropp har legat sedan döden inträtt. En ruttnande kropp attraherar en mängd olika insekter, vars larver – eller de själva, gladeligen ser till att äta rent efter förmåga. Beroende på vilka arter som tagit för sig, och hur långt deras arbete fortskridit, kan man med ganska god precision bestämma tidpunkten för när brottet fullbordats. Igår påträffade jag en skalbagge, eller ja – faktiskt tre stycken, med fäbless för ruttnande kött – i vad som för en tid sedan var en snok eller huggorm. Platsen luktade vämjeligt och ormkroppen, som till mer än 50 % bestod av rent ben, rörde på sig – detta på grund av två av dem tillsammans med ett helt gäng tordyvlar mumsade på underifrån – en rätt äcklig scen. Skalbaggen var den så kallade vanliga dödgrävaren – en insekt jag studerat i böcker under hela min uppväxt, men alltså inte träffat på förrän nu. Den var väsentligt mycket större, betydligt snabbare, avsevärt glupskare och en påtagligt mycket bättre flygare än vad jag kunnat ana.

Rent in på benen. Dödgrävaren är inte bara en elak figur i Berts dagbok. Det är en art av skalbaggar som livnär sig på att äta as – och det med god aptit. Deras känsliga doftcentrum känner av ruttnande kroppar på långt håll, och de flyger raskt till platsen för ett ordentligt skrovmål. Lilla Edet, Västerlanda, 2011.

+ Sovmorgon varje morgon – bara att njuta så länge det varar. Alla stolar är nu grovslipade, imorgon återstår endast finslipningen.

– Below. Katastrofalt dålig rysare som utspelar sig på fiktiva ubåten USS Tiger Shark under andra världskriget. Uppenbarligen går det att göra dåliga filmer, trots att nämnda krig och en undervattensbåt, utgör scenen. 3/10. Ett bord i förrådet återstår att grovslipa.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 20, 2011.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: