I min smak.

Nääs slott. Inredningen är minst sagt storslagen – eller vad sägs om en isbjörnsfäll med blottade huggtänder, ett tyskt ekskåp (som på den tiden det begav sig kostade 600 riksdaler – hela slottet köptes, som en jämförelse, för 8 300 riksdaler), en säng i gjutjärn med en matchvikt på 1,5 ton, kinesiskt porslin från 1700-talet, en förtida glassmaskin och svindyrt maskinpressat glas? Sista ägaren, innan staten fick det testamenterat till sig, var den förmögne affärsmannen August Abrahamson. Han började som budpojk och jobbade sig så sakteliga uppåt. Han lyckades få tillstånd till att sälja så kallade korta varor, dvs. tyger, underkläder, knappar etc. och gjorde sig på några få år till en ekonomiskt oberoende man. Hans fru, som gav upp en framgångsrik musikkarriär för att istället bli lyxhustru, avled i cancer i samband med att man skulle flytta in i slottet. Ett rum, med svart inredning, har därefter sin självklara plats bland över 20 andra för att hedra hennes minne. Ett riktigt flott ställe – väl värt ett besök.

Ett magnifikt slott, såväl på ut- som insida. I den nedan avbildade flygeln levde Selma Lagerlöf tillsammans med en Sophie Elkan – då hävdades det att de var de bästa av väninnor. Numera anses det allmänt accepterat att det var en kärleksrelation. Lerum, Nääs slott, 2011.

+ Nääs slott. Kanske det finaste av alla slotten jag tittat på. Miljön och byggnadens innovativa lösningar, så som central uppvärmning – kryddat med läcker inredning, är tilltalande. Dagens guide var avsevärt bättre än den vi hade för några år sedan, idag fick vi veta mer om inredningen och ägaren, vilket är intressantare än det allmänna slöjdandet som den förra guiden brann för.

– Denna väntan på Lillen gör oss galna. Imorgon är det dags för besök på sjukhuset igen – kanske kan det då börja lossna.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 29, 2011.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: