Vila i frid.

Jag har nu avnjutit Jack Bauers sista äventyr. Ett rejält stycke TV-historia tog slut i och med sista säsongen av 24, mer exakt den åttonde i ordningen. Ryska gangsters och islamistiska terrorister gäckade Bauer, CTU och NYPD och New York City var en perfekt lokalitet för denna katt och råtta-lek. Ärkeskurken Charles Logan drog i några trådar, vilket satte extra krydda till anrättningen. Produktionen torde vara den råaste av dem alla – som när en rysk torped gjorde misstaget att försöka gömma ett SIM-kort genom att svälja det. Jack snittade upp honom som en fisk, likt en norrländsk jägare skulle ha gjort, och tvekade inte att avrätta ett flertal andra som stod i hans väg. Åttan var härligt mörk och höll generellt mycket god klass, men det fantastiska slut – som en snudd på enig tyckarkår på IMDbs forum hyllat, uteblev i mina ögon helt. Rumphugget var ordet. Hur gick det då för Jack Bauer? Det är förstås inget jag tänker avslöja – ens under vapenhot.

Så här skall det se ut. Av oklar anledning så hade producenten valt att ta fram egen dekor till de “NYPD”-Impala som användes i 24:8. De såg mer ut som vaktbilar från SBT – något som för kalenderbitaren i mig var ett mycket störande inslag. NYC, Broadway, 2007.

NYPDs Movie and Television Unit brukar generellt bidraga med sin kunskap om polistaktik, med autentiska kopior av vapen, uniformer och fordon när det skall göras film och TV i den stora staden. CSI: NY, Blue Bloods, Third Watch, Phone Booth och NYPD Blue är alla exempel på produktioner som använt sig av utrustning som är originalen i stort sett identiska. Men i 24 hade man valt en annan lösning. New York-polisen representerades av några Chevrolet Impala – som uppmärkts på ett mycket underligt sätt. “NYPD” stod inte i kursiv stil, de karaktäristiska blå linjerna var på sina ställen gula och poliskårens välkända slogan,”Courtesy, Professionalism, Respect“, hade istället ersatts med “Honor, Service, Dignity“. Nog luktar det lite varumärkesgräl, tvist om kostader och kan bäst själv. Knappast något som påverkade helheten på den finfina säsongen, men nog var det störande alltid.

Taxibilarna var i 24 många gånger skurkarnas val. Bland tusentals andra bilar av samma färg och fabrikat, läs Ford Crown Victoria, är det säkerligen lätt att gömma sig. Och, jo, i 24 var faktiskt taxibilarna gula – de var också försedda med det typiska sigill som sitter fäst på varje taxibils motorhuv – för att garantera att den är en äkta Yellow Cab. NYC, W. 72nd St. 2007.

+ Den sista säsongen av 24, som jag är ett stort fan av, gjorde mig inte besviken. Helt klart en uppryckning och ett värdigt avslut på en fantastisk serie som satt guldkant på tillvaron under många år. Tipstack till mor, far, bror och bror som för många år sedan lockade in mig i en större värld – Jack Bauers värld.

– Slutet på den sista säsongen av 24. Såväl kritiker som producenter utlovade ett makalöst slut. Nja, jag kan nog inte instämma i det – för att vara ett absolut avslut var det lite av en besvikelse. Jag kommer att sakna Jack Bauer, fantastiskt gestaltad av Kiefer Sutherland. En av TV-historiens mest intressanta och kompetenta hjältar är nu enbart historia. R.I.P.

/Chris

Advertisements

~ by onemountainsplace on September 10, 2011.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: