Locket på.

Media jorden runt rapporterade om att Röda Stens konsthall utrymdes med buller och bång av polisen vid elfte septembers sista minuter, då man fått indikationer om att ett terrordåd skulle vara riktat mot den stora och välbesökta konstutställningen som invigdes där. Åklagare och SÄPO lade locket på – och teg som muren. Spekulationerna började med det samma. Hade någon planer på att spränga det välbesökta huset, eller rent av sänka Älvsborgsbron genom att ge sig på det södra brofästet som ligger alldeles invid? Expressen hänvisade tämligen omgående till en så kallad “poliskälla” som hävdade att man avstyrt ett attentat med allvarlig fara för liv och att de fyra misstänkta som greps, hade kopplingar till al-Qaida. Felaktiga ingripanden har gjorts innan, men detta verkar av misstankegraden att döma kunna vara något konkret. Kanske kommer vi inom en överskådlig framtid få veta vad polisen egentligen satte stopp för. De fyra ställs imorgon inför häktningsförhandling, misstanken gäller dock inte längre terroristbrott – utan istället för att ha planerat mord. Mycket tyder på att kvartetten var ute efter den gode Vilks – som ju gjort sig ett namn globalt genom att tänja på gränserna gällande den enda världsreligionen som man inte får skoja om. [Expressen, Källa: Männen har kopplingar till al Qaida] [NYTimes, 4 Suspects Arrested in Swedish Terror Plot] [GP, Misstänkta begärs häktade för mordförberedelse]

Här hände det grejer under den sena elfte september-kvällen. Polisen, med förstärkning från NI, tömde huset på folk och fyra personer greps misstänkta för terrorbrott. Göteborg, Röda sten, 2004.

På tal om 9/11 så måste jag bara lyfta fram den lysande dokumentären som Dokument Utifrån sände den aktuella dagen – 9/11: State of Emergency. Den behandlade de hemska skeendena, samtidigt som man fick följa de ledande personernas agerande under det kaos som uppstod. President George W. Bush som ovetande om vad som pågick, befann sig på en skola i Florida, fick höra nyheten medans han lyssnade på telningarnas berättelser. Att påstå att han hade ett pokerface i den situation vore att ta i. Hur som, en 1,5 timmar lång redogörelse över vad som hände i luften, på gatorna och i maktens korridorer den där dagen för 10 år sedan. Gör dig en tjänst och kolla in den. [SVT Play, 9/11: State of Emergency]

10-årsdagen av 9/11 lär ha gått lugnt och fint. NYPD hade slagit en järnring runt området på södra Manhattan, men det måste ha varit ett hästjobb – där varje skåpbil var en potentiell bomb. NYC, Times Sq. 2007. 

+ Två dagar av ledighet – mitt i veckan. Det är inte särskilt dumt alls.

– Poliser som läcker känslig information till media, högst sannolikt mot ekonomisk ersättning, känns inte helt rättssäkert.

Advertisements

~ by onemountainsplace on September 13, 2011.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: