Tysta djur.

Det var tänkt att bli en dag i Slottsskogen, men det massiva regnandet ledde oss, och den gästande finska släkten, till Naturhistoriska istället. Som vanligt ett besök som fascinerade såväl ung som gammal. Den som är så gammal som jag, minns säkert alligatorn Smilet, från den era då Sjöfartsmuseet hade rikligt med levande djur på entréplan. Hon finns numera i en monter på Naturhistoriska – en härlig dos 80-tals nostalgi.

Det finns mängder av tjusiga montage i museets montrar – där denna mäktiga kungsörn är en absolut favorit. Göteborg, Naturhistoriska museet, 2012.

20120728-231940.jpg

För ca året sedan blev som bekant museet av med det främre hornet på sin svarta noshörning. En fräck kupp, där man helt enkelt inväntade öppnandet, sprang upp, pillade upp montern, satte sågen i det konserverade djuret och avvek via en nödutgång. Straffen är relativt hårda vad gäller det aktuella brottet, grovt artskyddsbrott, men med tanke på att nämnda horn representerar ett värde på ca miljonen, torde tjuvarna våga att chansa. Hur det har gått med polisens utredning har inte gått att utröna, men uppgifter gör gällande att man fokuserar på en irländsk liga – med artskyddsbrott som specialitet.

Fortfarande, ett år efter stölden, så har noshörningen inte fått sitt konstgjorda horn. Originalet torde vara sålt och malet till ett potenshöjande medel någonstans på andra sidan Jorden. Göteborg, Naturhistoriska museet, 2012.

20120728-232419.jpg

+ Naturhistoriska är alltid ett kul äventyr. Även om insektsavdelningen var stängd för renovering.

Regn i väl stora mängder denna dag.

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 28, 2012.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: