Sthlm.

08 – Dag 1. Huvudstaden blev (förmodligen, året är ju inte slut än) årets stora resmål och den skedde i samverkan med delar av släkten – mer exakt en av Kat´s kusiner och hennes familj. De hade planerat allt i minsta detalj så vi hängde mest på likt en släpvagn, då deras intressen i mångt och mycket motsvarade våra. Innan resan samlades vi och enades om att vi skulle kolla på bland annat Stockholms slott, Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet, Naturhistoriska riksmuseet/Cosmonova och Junibacken. Mitt förslag om Polismuseet röstades ned med kraftig majoritet, men jag är förstås nöjd med resan ändå. Kat´s kusins skildring finner man i länken nedan. Basen för våra äventyr blev trevliga och prisvärda Stockholm Hostel. I några inlägg kommer resan att refereras från min alldeles egna synvinkel. [Phenomenal Woman, Stockholmsresan 2012] [Stockholm Hostel]

Riddarholmskyrkan är, och har alltid varit, min favoritbyggnad i 08. Den oklädda spiran i gjutjärn ger den en unik karaktär – helt omöjlig att inte älska. Stockholm, Riddarholmen, 2012.

Mäktiga Storkyrkan gjorde sig bra i kvällssolen. Här gifte sig Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel för några år sedan. Kyrkor som tar betalt för inträde är inget för undertecknad, några bilder från insidan blir det därför inte. Stockholm, Gamla stan, 2012.

Första kvällen ägnades åt en promenad i Gamla stan och runt ett av stadens två kungliga slott. Här är det precis vaktskifte vid slottets norra entré. Stockholm, Stockholms slott, 2012.

Högvaktstyrkan är en väl synlig del av kungafamiljens två slott. Deras uppgift är att skydda slotten och de är samtidigt en del av Sveriges militära beredskap. Man är även en ceremoniell vaktstyrka, så kallad honnörsvakt, under statschefens (Carl XVI Gustaf) befäl. Puts och studs är det som gäller. Stockholm, Stockholms slott, 2012.

Tack till slottet för denna dag. Vi besökte det dock återigen några dagar senare – då för en mer noggrann utforskning. Mer om det längre fram. Två bastanta lejon i brons ståtar på varsin sida om det norra entrépartiet. Bronset som användes till de magnifika statyerna lär härröra från en brunn, som blev krigsbyte i Danmark under Karl X Gustavs fälttåg där. Stockholm, Lejonbacken, 2012.

Sveriges Riksdag hade stängt för dagen. Av naturliga skäl fick jag inte heller denna gång se någon av den politiska arenans mer kända aktörer. Stockholm, Riksgatan 1, 2012.

Fönstershopping är roande och billigt, om man håller sig till det. Här ett annorlunda sätt att piffa till gamla trista vinbuteljer. Gör om dem till en stilig riddare eller något annat av flera roliga alternativ. Stockholm, Gamla stan, 2012.

Dalahästar i alla tänkbara utföranden och storlekar i var och varannan affär. Så som det skall vara. Stockholm, Gamla stan, 2012.

De trånga gränderna är något av stadsdelens signum. Fjärran från dagens brandsäkerhets- och framkomlighetskrav. Charmigt värre. Stockholm, Gamla stan, 2012.

När årets sista julidag blev mörk, bar det tillbaka till Alströmergatan 15. Det blev, förstås, oerhört smidiga Tuben som fick ta oss dit. Stockholm, 2012.

+ Stockholm är en trevlig stad att turista i – mycket finns kvar att upptäcka. Dallas. Man har dammat av denna klassiska såpa och intrigerna har återigen startat. En ny yngre generation står i centrum, men de gamla profilerna Bobby, Sue Ellen och JR finns i allra högsta grad med fortfarande. Jag gillade det första avsnittet och ikväll är det dags igen, på TV4 om man missat det. Olja är tjockare än blod.

– Tony Scott är död. Mannen bakom flera av mina favoritfilmer såsom Top Gun, Enemy of the State och, den riktiga höjdarrullen, Man on Fire, valde av okänd anledning att ta sitt eget liv genom att hoppa från en bro. Filmvärlden är en sann skapare kortare.

Advertisements

~ by onemountainsplace on August 21, 2012.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: