Tredje dagen.

08 – Dag 3. Fotoförbudet var tydligt angivet och att det efterlevdes kontrollerades mycket noggrant. Jag avser då Stockholms slotts interiör och i synnerhet Skattkammaren i källaren där riksregalierna kunde beskådas – en kostymklädd kollega hade fullt upp med att hålla koll på och tillrättavisa överdrivet nyfikna. Livrustkammaren tillät dock fotografering, men då ljuset var svagt och glas skyddade de flesta objekten bjuder jag inte på några bilder av vackra kläder eller rustningar. Kungliga Myntkabinettet, beläget invid slottet, var en riktig höjdare – ett helt museum om pengar och allt som hör till – hade kunnat lägga en hel dag där. Resten av dagen ägnades ute på Grönan, som i precis alla avseenden är sämre än Liseberg. Den största skillnaden är att Gröna Lund inte är något för alla – det är en plats främst för unga. Så småningom bar det tillbaka till basen och en sista natt på hyrda sängar. Stockholmsresan var i och med detta i det närmaste över. Den fjärde dagen skulle i mångt och mycket handla om Södertälje – Scanias hemstad. [Sveriges Kungahus, Stockholms slott] [Livrustkammaren] [Kungliga Myntkabinettet] [Gröna Lund]

Efter frukost och åktur med Tuben så väntade en ny promenad genom Gamla stans smala gränder. Stockholm, Gamla stan, 2012.

Slottet vars insida vi fick se rätt stora delar av – att fotografera där inne var inte att tänka på. Alert bevakningspersonal stod strategiskt utplacerad och höll koll på minsta mobilkamera. Kan dock berätta att lokalerna är överdådigt möblerade och att alla slott jag tidigare besökt bleknar vid en jämförelse – som det ju skall vara. Det är ju ändå kungens slott. Stockholm, Lejonbacken, 2012.

Mäktiga lejonhuvud, med bitring i munnen, satt placerade på fasaden ovanför varje port på innergården. Stockholm, Stockholms slott, 2012.

En av våra medresenärer är elektriker och hakade upp sig på den mycket opassande miljölampan i modern stil som placerats i armaturen. Inget jag tänkte på först, mina intressen rör främst säkerhetsarrangemangen, men när han väl nämnt det kunde jag inte låta bli att undra om den ansvarige esteten verkligen gått med på detta. Stockholm, Stockholms slott, 2012.

Pengar i alla dess former, såsom världens största mynt (vilket var en stor, tjock och tung kopparplåt) förevisades på myntmuseet. Men även mycket pedagogiskt uppbyggda utställningar om allt som berör vår gemensamma ekonomi. Sedeln nedan är från depressionens Tyskland, där just inflationen nådde en aldrig tidigare skådad omfattning. Stockholm, Kungliga Myntkabinettet, 2012.

En stor utställning behandlade de nya, kommande, sedlarna. Man beskrev hela processen och visade upp samtliga tävlande bidrag och det får väl sägas att de som vann ändå var bland de bättre. 200-sedeln kommer att få den ständigt aktuella Ingmar Bergman på framsidan och raukar från Gotland på baksidan. Stockholm, Kungliga Myntkabinettet, 2012.

Bläckfisken ser härligt ondskefull ut. Åkattraktionen ser lite gammal ut, men faktum är att den är relativt ny – år 2000 kom den på plats. En rätt populär installation om man får tro statistiken och den långa kön. Stockholm, Gröna Lund, 2012.

 

Katapulten och berg- och dalbanan Supermusen. Fräcka och fartiga attraktioner var det gott om – de små hade en högtidsstund. Men för oss lite äldre fanns det få fristäder, platser där man kunde sitta ner och ta det lite piano. Vi fann dock en gräsmatta där vi valde att lägga ut en filt – kändes dock inte alls särskilt bra. Stockholm, Gröna Lund, 2012.

Vid Plattan stannade flera personer till och tittade upp mot Kulturhusets fasad. Där hängde det en fasadklättrare minsann, om än inte äkta vara. Varför den monterats där har jag inte lyckats få fram, men när det gäller kultur skall man väl inte få veta allt – utan kanske tycka till själv. Stockholm, Sergels torg, 2012.

Socialsnöret tog oss hem till Stockholm Hostel i vanlig ordning. Denna gång med vissa driftstörningar – vi blev stillasittande i, hör och häpna, runt 2-3 minuter för att något arbete idkades på en av de ca 100 hållplatserna. Som om det vore något att gnälla över. Stockholm, T-Centralen, 2012.

+ Stockholm är en fantastisk plats. Många roliga inslag under den tredje dagen i vår vackra hufvudstad.

– Grönan visade med all icke önskvärd tydlighet varför, man av gemene man, rankas som sämre än Liseberg.

Advertisements

~ by onemountainsplace on August 25, 2012.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: