Bilhatet.

Att köra bil i och kring Göteborgs stadskärna kommer inom en snar framtid att bli påtagligt dyrare – detta då de föga önskade biltullarna kommer att bli verklighet på ett antal ställen. Ytterst få jag känner gillar att de snart är en driftsatt sanning, som införskaffats helt utan demokratisk förankring. Invånarna kan förstås inte vara delaktiga i alla beslut, men detta omfattande ingrepp i människors frihet och vardag borde förstås ha varit föremål för en folkomröstning.

De stiliga lejonen vaktar den fina staden. Men snart vill ingen dit, det är för dyrt och ogästvänligt. Åtminstone om man tar bilen. De styrande lever i en fluffig fantasivärld – helt utan förankring i vanliga individers vardag. Nej, man har bestämt att alla skall åka kollektivt, cykla eller promenera. Göteborg, Brunnsparken, 2008.

För att verkligen göra staden till ett gissel för bilister så nöjer sig trafikplanerarna inte med att håva in skattepengar vid infartslederna. Nej, man har även sedan en tid kraftigt begränsat framkomligheten. Tidigare fanns det två filer för de som skulle till Stockholm/E20 efter Tingstadstunneln – där finns nu bara en. Helt ofattbart, det som tidigare var högerfil har nu inte ens blivit bussfil – det har blivit en vägren, till gagn för ingen. När man kommer över Göta älvbron från Hisingen så fanns det tidigare två filer in till Drottningtorget. Även här har man raderat en fil, den tidigare vänsterfilen har inte blivit bussfil eller något annat användbart. Nej, den har blivit en plantering. Uppgivet kan jag i min patrullbil bara skaka på huvudet åt dårskapen och Göteborgs äckligt bilfientliga inställning. Tidigare chefsredaktören för GP, Peter Hjörne, har skrivit en mycket läsvärd krönika i ämnet. Kunde inte sagt det bättre själv – Alla rätt. [GP, Hjörne: För bilen – i tid och otid]

Något av göteborgspolitikernas drömscenario. Inga bilar i sikte och kö-kaos i kollektivtrafiken. Det var eftermiddag och brons klaff gick sönder. Kaoset var ett faktum och kön med bussar och spårvagnar imponerade. I alla fall om man avser längd. Låt folk köra bil, cykla, gå eller åka kollektivt. Att bara ge sig på bilismen är för mig något helt sjukt – uppenbarligen påhejat från såväl vänster som höger. Göteborg, Göta älvbron, 2011.

+ Det var underbart att komma hem till residenset och söta familjen efter en riktigt usel arbetsdag.

– Ja, inte är det göteborgspolitikernas trafikplanering i alla fall. Rena rama skämtet – och ett riktigt dåligt sådant. Morgondagens arbetsdag ser redan lika usel ut. Dags för semester känner jag.

Advertisements

~ by onemountainsplace on September 24, 2012.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: