Drakvrak.

Året var 1992 och med plats för 230 ätande gäster var båten Sea Palace, som byggts efter kejserliga ritningar i Shanghai, ett intressant inslag i Göteborgs restaurangutbud. Det var vid Stenpiren hon var belägen och jag vill minnas att jag själv åt där vid något tillfälle medan det fortfarande var trendigt. Populariteten dalade dock och hon hann med adresser i såväl Tyskland, Danmark och Stockholm innan hon åter kom till Glennborg 2002. Här har hon legat sedan dess och har blivit ett tillhåll för hemlösa och plundrare, som, tillsammans med tidens tand, har totalförstört inredningen. Ägaren, som av allt att döma fortfarande är en Mr Wang, är skyldig Göteborgs kommun åtskilliga kronor för obetalda hamnavgifter och ett antal bärgningar då hon varit nära att sjunka eller helt enkelt har släppts lös i älven av illasinnade. Efter att man tröttnat på boendet ombord valde man att helt enkelt svetsa igen alla öppningar i fartyget – förmodat missnöjda luffare valde då att kapa tamparna. Det slutade dock utan skador och hon ligger nu förtöjd vid, den från land onåbara, bryggan i älvens mittfåra. Vad som nu skall hända verkar vara skrivet i stjärnorna. Att den skall göras om till studentbostäder lär vara det senaste budet. Den som lever, får också se.

Sedan många år har den flytande ex-restaurangen varit ett luffartillhåll och något av ett oönskat inslag i stadsbilden. Sedan en tid ligger hon relativt skyddad mitt i älven – i höjd med Drömmarnas hamn. Göteborg, Gullbergskajen, 2013.

IMG_1309

+ Utvilad efter nästan veckan lång ledighet.

– Sea Palace är i ärlighetens namn inte ett  jätteläckert flytetyg. Jag förordar skroten eller annan lokalitet. Långt bort.

Advertisements

~ by onemountainsplace on April 9, 2013.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: