Briljanta historier.

Brilliance of the Seas. Igår anlöpte hon Göteborg för ett åtta timmar långt stopp, efter att tidigare ha besökt bland andra København, Helsinki, Stockholm, Tallinn och St Petersburg. Det knappt 300 meter långa kryssningsfartyget bjuder förstås på allehanda lyx, såsom golfbana, äventyrsbad, spa, klättervägg, sporthall, kasino och ett flertal restauranger. 2 501 passagerare ryms ombord, tillsammans med en besättning på 859 man. Lyx i all ära, för mig har hon blivit mest intressant då hon har figurerat en del i nyhetsflödet genom åren, två historier har gjort henne lite spännande – ett kriminaldrama i bästa Agatha Christie-stil och en lite mer rafflande, likt hämtad från någon av Hollywoods många katastrofrullar.

Stena Danica – den klassiska “Danmarksbåten”, är en god referens när man vill åskådliggöra andra fartygs storlek. Bilden ljuger något på grund av olika avstånd, men faktum kvarstår – Brilliance är nästan dubbelt så lång, 294 meter (mot 155 för Danica) för att vara exakt. Hon är dock Panamax-klassad – vilket på svenska innebär att hon med näppe klarar att ta sig igenom Panama-kanalen. Göteborg, Arendal, 2013.

Brilliance & Danica

2005 försvann den amerikanske medborgaren George Allen Smith, som tillsammans med sin fru firade smekmånad ombord, spårlöst när faryget befann sig mellan Grekland och Turkiet. Rederiet, Royal Caribbean International, avfärdade det hela som en olyckshändelse, trots att spår av hans blod påträffades i hytten och på utsidan av densamma. FBI inledde en förundersökning, han har dock aldrig påträffats. Det har spekulerats mycket i vad som egentligen hänt, bland annat hävdas det att ett rån gått överstyr. Smiths änka, Jennifer Hagel Smith, som av allt att döma inte var i hytten när det hände, hävdar att han på något sätt måste ha blivit förgiftad och därefter råkat ut för en olycka. Rederiet betalade en ersättning till dödsboet på 1,1 miljoner USD, något som släkten inte är helt nöjd med. Inte mindre än två dokumentärer och en film har producerats kring fallet, som inte på något sätt är fört till handlingarna. 2012 flyttades ärendet upp till FBIs Maffiaavdelning – mystiken tätnar.

Ett mycket vackert fartyg är det – Brilliance of the Seas. Till vänster ses hon invid Big Glenn, 145 m ö.h. och Glennborgs högsta “byggnad”. Mången fiskare fanns på plats, dock mest intresserade av fisk vad det verkade som. Brilliance´s mäktiga gestalt. Slutligen kan man se att varje hytt har sin egen lilla balkong. Göteborg, Arendal, 2013.

2010, december. Ett extremt oväder härjade över Medelhavet och Brilliance stävade mot Alexandria i Egypten. Detta gjorde också en mängd andra fartyg som skyndsamt ville ta sig in i hamn, ett lastfartyg girade kraftigt in framför det stora kryssningsfartyget – som tvingades slå full back i maskin för att undvika en kollision. Vad som då hände var att fartygets stabiliseringssystem blev satt ur funktion (endast funktionellt i farter över 9 knop) och kraftigt började kränga. Passagerare och annat löst slungades fram och åter ombord, två flyglar blev kaffeved, mängder av fönster krossades och bassängerna förstördes. Kaptenen, och rederiet, hölls ansvariga för det inträffade då man inte borde utsatt fartyg och passagerare för den hårda sjön. Åtminstone 105 passagerare skadades i samband med incidenten, en (här tvistas det) lär ha dött av sviterna från att handlöst ha kastats hårt i golv och väggar.

Vackert som tusan och relativt omskrivet. Brilliance of the Seas välkomnades till Sveriges framsida, bland annat av en välljudande orkester – men också en ambulans. Vad det handlade om kan man bara spekulera i. Göteborg, Arendal, 2013.

Brilliance at port of GOT

+ Lillens referens till Teletubbies när han fick syn på Big Glenn, han tyckte uppenbarligen att den är väldigt lik den propellermast som förekommer i deras värld – han har en klar poäng. Brilliance of the Seas – ett mycket vackert fartyg. Som lite krydda bär hon med sig lite spännande historier i bagaget.

– Jag har semester – kan knappast gnälla på något denna dag.

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 1, 2013.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: