Sköna linjer.

I knappt två dygn låg den exklusiva yachten Jamaica Bay förtöjd invid Amerikaskjulet i Göteborg, jag kunde förstås inte låta bli att kolla in henne – efter att appen MarineTraffic aviserat mig om hennes närvaro. Av USAs 100 största lyxyachter lär hon kvala in på plats 40, vilket kanske inte säger så mycket egentligen. Stor är hon dock, hela 60 meter lång och 12 meter bred. Totalrenoverad 2011, med nya materialval såväl in- som utvändigt. Paneler i mahogny lär dominera interiören, tillsammans med franska och engelska möbler. På soldäck finns bland annat en jacuzzi och plats finns för 12 passagerare, utspridda på 6 hytter. Ombord förvaras åtminstone en båt, ett antal vattenskotrar och dykarutrustning för den äventyrslystne. Ett Apple TV system är installerat ombord och i den så kallade Sky Loungen (förmodligen fartygets finrum) kan man avnjuta 3D-film. Om man nu gillar sådant.

Likt månget liknande fartyg är även Jamaica Bay registrerat på Bikini, Marshallöarna. Skälen till det lär främst vara av skatteteknisk natur. Rent fysiskt lär Bikini fortfarande vara en mycket ohälsosam plats att vistas på – där utförde USA inte mindre än 23 kärnvapensprängningar mellan åren ´46-58. Göteborg, Stigbergskajen, 2013.

Jamaica Bay Bikini

Normalt sett går det att hyra fartyget, mot en ansenlig mängd stålar, men just nu verkar det enligt mina källor på nätet vara någon som disponerar fartyget mer långsiktigt – och som alltid i dessa fall, är det en väl bevarad hemlighet vem det kan vara. Alltid kul att se de lyxiga flytetygen, och som alltid får de ett litet omnämnande här på bloggen. I Ystad skrevs det mången rad om henne, medan Göteborgspressen verkar ha varit tämligen ointresserade av besöket. [Expressen, Exklusiv lyxyacht på besök – i Ystad hamn] [Ystads Allehanda, Följ med ombord på lyxjakten]

Jamaica Bay – bara namnet ligger bra i mun, inte blir man besviken av hennes utseende heller. Tillverkad av Nobiskrug, med ett skrov av stål – för maximal komfort i hård sjö. Göteborg, Stigbergskajen, 2013.

Bikini ja, det är svårt att inte tänka på det tilltalande, mycket kvinnliga plagget – som lämnar så lite till fantasin, när man nämner namnet på den aktuella atollen. Likt allt annat har den förstås en historia – redan på antiken lär kvinnor ha burit något som kan liknas vid dagens tudelade outfit, men det brukar anses att den moderna bikinin uppfanns av ingenjören och kläddesignern Louis Réard 1946. Ursprungligen var den tänkt att kallas för “Atom” på grund av dess litenhet, men man valde istället att benämna den bikini då den skulle träffa och chockera marknaden likt ett bombnedslag (en av dåtidens stora snackisar var just USAs provsprängningar på Bikini). Så lär det också ha blivit, men det dröjde till 1956 innan den slog igenom på allvar och nog verkar den ha kommit för att stanna – om än i olika varianter. Vi som var med under 80-talet minns att den övre delen gärna lämnades hemma. Modets svängningar, som det heter.

+ Jamaica Bay – 60 meter av underskönt flytetyg. Tipstack till “N” som skickade mig en länk, då fartyget gästade Ystad. Förmodligen hade besöket här annars passerat obemärkt. Det finns alltid en större båt – i detta nu ligger yachten Delma vid Stigbergskajen, det är rena Bondskurks-båten med en längd på dryga 85 meter. Som det ser ut hinner jag inte plåta henne själv, men GP har skrivit några intressanta och roliga rader här [GP, Lyxigt storfrämmande vid Stigbergskajen]

– Inget jag kan ta upp här – men som irriterar mig något våldsamt mycket.

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 9, 2013.

One Response to “Sköna linjer.”

  1. Alltid trevligt att få ta del av din blogg, och den här gången även få vara en del av den.

    Stå på dig!!!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: