Borås Djurpark.

Borås Djurpark. En plats jag inte besökt på många år, det torde ha varit i början av 2000-talet senast. Det är en mycket trevlig plats, fylld med häftiga djur – där merparten härrör från miljöer som de flesta av oss inte kommer i kontakt med, i huvudsak då Afrika. Var där med familjen, vi träffade även på delar av Kat´s släkt som glatt åkte runt i parkens bensindrivna och däckförsedda tåg. Några bilder blev det, dessvärre låg såväl tiger som hyena och vilade, det hade varit kul att få se dem på lite närmare avstånd. [Borås Djurpark]

Trubbnoshörning, även känd som vit noshörning. Inget djur man skulle våga möta öga mot öga direkt. En tjur kan väga upp till 3 600 kg men de är ändå förvånansvärt snabba och smidiga – de är kapabla att springa i 50 km/h, vilket är långt snabbare än vad någon människa någonsin presterat. Borås, Borås Djurpark, 2013.

Rino

Panthera leo – så heter det afrikanska lejonet på romarnas språk. Lejoninnan vilade lugnt och iakttog kisandes sin omgivning. Så som man lärt känna dem genom oräkneliga naturfilmer genom åren. Som alla vet är det främst honorna i flocken som står för införskaffandet av mat. Ute i det fria lever ett lejon 12-15 år, medan de i djurparker lever ett mindre slitsamt liv och därför kan nå hela 20 år. Borås, Borås Djurpark, 2013.

Lioness

Djurens konung, ett djur som sannerligen lever upp till den titeln. Lejonhannen sliter inte ut sig genom att bedriva jakt, nej hans intressen handlar främst om att skydda flocken och se till att det tillkommer nya individer med hans egna gener. För detta kräver han dock att få äta först. Vad han fick syn på här vågar jag inte svara på. Borås, Borås Djurpark, 2013.

Lionking

Akut hotad – endast 250 vilda exemplar finns kvar av den Östliga Bongon och dessa lär finnas i Kenya. Antilopen är extremt känslig för sjukdomar som boskap för med sig och har, likt många andra djur i världsdelen, fallit för tjuvskyttar – de vackra hornen och den ännu vackrare pälsen gör dem extremt attraktiva. Borås, Borås Djurpark, 2013.

Bongo

Baringogiraff. Giraffen finns i åtta underarter, samtliga står att finna på den afrikanska savannen. De flesta står dock att finna i reservat då även dessa jagas hänsynslöst av tjuvjägare. De största girafferna kan bli ca 6 meter höga och väga upp mot två ton. De försvarar sig mot rovdjur med hårda sparkar från de långa frambenen och kan få in förödande träffar på rivaler med sina horn. Borås, Borås Djurpark, 2013.

Chewie

Avskydd av mången – Vargen. I parken fanns det ett flertal inne i hägnet och som gammal hundvän är det förstås omöjligt att inte smälta när man ser det vackra djuret sitta lite slarvigt – likt en ännu ej fostrad hundvalp. Drygt 200 vilda vargar beräknas det finnas i Sverige och de lever farligt. Borås, Borås Djurpark, 2013.

Wolf

+ Borås Djurpark. Hade en riktigt trevlig dag i den stekheta solen.

Hade hoppats få se Zebra lite närmare. Gluggen på 300 mm var otillräckligt för att få till intressanta bilder på de otroligt vackra djuren.

Advertisements

~ by onemountainsplace on August 8, 2013.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: