Uppskattad granne.

Korsspindeln är en riktigt läcker spindel, enligt uppgift mycket vanlig – även om det var många år sedan jag själv såg en sist. Den ingår i den mycket omfattande familjen hjulspindlar, som fått sitt namn för att de väver nät som ser ut likt ovala hjul. Det är en riktigt stor spindel, åtminstone med nordiska mått mätt, och de är kapabla att döda så stora djur som trollsländor. Makro kändes nästan onödigt då stora delar av krypet hamnade i oskärpa. Så blev det dock – ett tappert försök gjordes att få ryggskölden i skärpa och det gick i alla fall hyfsat med tanke på förutsättningarna. Såsom en systemkamera där primära funktioner lagt av. Inom kort planeras ett nyinköp, behöver en fungerande apparatur för att åter få inspiration och maximal glädje från plåtandet. Har dock inte riktigt bestämt mig ännu. Canon blir det. Kanske 70D. Kanske rent av 7D.

Denna läckra korsspindel satt invid dörren till förrådet efter en av alla cykelturer hem förra veckan. Ända sedan jag var riktigt liten parvel har de fascinerat mig – inte minst då på grund av det synnerligen läckra korset på ryggen. Förmodligen blev det säsongens sista dokumenterade småkryp, ty även om det skall bli högsommarvärme imorgon så skall det också jobbas. Partille, Residenset, 2013.

Korsspindel

+ Korsspindeln. Ett nyttodjur i sin läckraste form. Stor och rejäl – sittandes i sitt nät, väntandes på proteinrik kost i form av flygande insekter. Härligt mystisk med sin ryggteckning, helt i klass med de finaste riddarsköldar. Till och med det vetenskapliga namnet är smakfullt och ligger bra i mun: Araneus diadematus.

– Min gamla 350D, med betydande åldersbekymmer, är rejält hämmande för inspirationen. Har ältat detta åtskilligt senaste året. Måste skaffa något nytt.

Advertisements

~ by onemountainsplace on September 5, 2013.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: