Calle Akeley.

Kunskapskanalen – Världens museer. Ikväll visade ett avsnitt från ett museum som jag själv bevistat och som jag blev mycket imponerad av – American Museum of Natural History i New York City. Man behandlade, förstås, deras omfångsrika samling med kvarlevor från dinosaurier, men framförallt handlade det om Carl Akeley, mannen som namngivit den stora och vackra salen med afrikanska däggdjur – Akeley Hall of African Mammals. Flera expeditioner gjorde han till Afrika, där de vackra djuren tog honom med storm. Ett av dem höll på att ta hans liv, en ursinnig afrikansk elefant spetsade honom mot marken. Under sitt tillfrisknande under Afrikas varma sol stärktes dock bara hans kärlek till kontinenten och dess naturliv.

Akeley’s snygga montage i lika vacka dioraman var sann njutning för ögonen under mitt besök där. Dessvärre var det svårt att helt undvika blänk när bilder knäpptes genom glaset. NYC, Central Park West at 79th Street, 2007.

Enda sättet för en New Yorker att på 30-talet få se ett afrikanskt djur var att se det på museum. Månget djur föll således för hans bössa och återställdes i de synnerligen läckra dioraman som utgör väggar i hans storslagna sal. Akeley utveckade en egen teknik för konserverandet av djuren – istället för att fylla dem med halm var de i mångt och mycket ihåliga. Vissa delar av djurens egna skelett användes för att bära upp montaget och muskler med mera mättes och avgjöts i lera för att ge dem ett mycket naturtroget utseende. Bergsgorillan ville man självfallet visa upp på museet, detta då den i stort sett endast var känd som ett monster i de gamla filmerna om Tarzan. Att skjuta en gorillahanne tog dock emot, det människoliknande djuret fick honom att känna att han mördat någon. 1936 invigdes det pampiga utrymmet – Carl själv fick dock aldrig uppleva det då han dog i Afrika under en expedition.

Kondoren längst till höger räknas inte till Akeley’s verk vill jag minnas. Det gör den berömda bergsgorillan, men bilden på den blev så dålig att jag låter bli att visa den. NYC, Central Park West at 79th Street, 2007.

+ Akeley’s teknik gjorde underverk för uppstoppade djurs naturtrogenhet. Särskilt tydligt är det när man ser äldre djur – de är mer lika stoppade korvar och gosedjur än äkta vara.

– Hösten är här och det är deprimerande.

Advertisements

~ by onemountainsplace on September 29, 2013.

One Response to “Calle Akeley.”

  1. Såg en dokumentär på kunskapskanalen, i efterhand på ur.play, om Neil – en 33-årig småbarnspappa som var döende i ALS. Mycket gripande film.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: