Kurtans studio snart borta.

Belägen mellan den hårt trafikerade Västra stambanan (och direkt invid den än mer bullrande E20) och Sävenäs rangerbangård ligger Sävenäs koloniområde. Många är vi som minns Kurt Olssons TV-program från platsen, där de gjorde sig lustiga över de närgångna och tunga tågen då hela stugan skakade, samtidigt som hans studioman Arne rabblade upp vilket tåg det rörde sig om. Under många år har dess existens varit hotad, då Trafikverket velat bygga en uppställningsplats för tåg på platsen. Helt logiskt egentligen, efter att jag den gångna helgen tog mig till platsen, för att plåta lite innan det försvinner för gott, så var det lätt att konstatera att det inte var en trevlig plats – ens om man som jag, älskar tåg. Kronofogden har nu stängt till området och man har kontrakterat väktare som skall hålla folk på utsidan. Enligt pressen så har man dock stora bekymmer med hemlösa som tar sig in på området i skydd av mörkret. Hur som – vilken dag som helst kommer allt att jämnas med marken. [GP, Hemlösa övernattar i Sävenäs]

En mycket malplacerad väggmålning om man frågar mig. Men visst är det konst, värre har man ju sett – även på respekterade platser. Mer om det en annan gång. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs1

Kronofogdens lås på plats och en tydlig skylt om att man inte har där att göra. Mängder av hål i staketet vittnade om att det respekterades tämligen måttfullt. Trots att en väktare i bil flitigt patrullerade området. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs2

Mången stuga gav ett relativt trevligt intryck – åtminstone på avstånd. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs3

Avhysandet verkar ha skett i rask takt – här står utemöblerna på plats som om inget hänt. Fönstren har man plockat bort från stugorna för att göra dem mindre attraktiva för luffare att övernatta i. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs4

Den gula skylten är ett relativt vanligt inslag i mitt yrkesliv. Men det är första gången jag sett ett växthus skyddas av Skyddslagen. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs5

En välkomnande portal till denna stuga. Stugan, med tomt, var inte alls lika tilltalande. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs6

En av områdets mer härjade tomter, bröte högt och lågt – och stugan hade redan börjat omvandlas till kaffeved. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs7

Här syns delar av koloniområdet till vänster om Västra stambanan där ett X40 kommer rullandes. Även om man älskar tåg så inser man ju att det knappast går att leva komfortabelt på platsen. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs8

Västra stambanan igen, här med koloniområdet på höger sida. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs9

Lite vildvuxen tomt, men visst finns det god potential till att bli en mysig plats. Om man bortser från områdets befängda placering. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs10

Någons mamma låg under denna övergivna, sönderbrutna och avskyltade Audi A6. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs11

En kolonistuga får gärna vara röd – även om denna, med sitt fängelseliknande galler för fönstret, var lagom mysig. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs12

En röd stuga av desto trevliga snitt – säkert jättefin under somrarna när de omgivande träden varit gröna. Men det får jag aldrig veta. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs13

Merparten av områdets stugor var skabbiga och mycket eftersatta. Men även detta såg lite småmysigt ut. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs14

Förmodligen var det sista gången jag fick se kolonin i hyfsat intakt skick. Inom kort kommer grävmaskinerna för att skapa en uppställningsplats för tåg. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs15

+ 86 % av de 200 mil jag satt som mål att trampa på Scotten denna säsong är avverkade, allt enligt RunKeeper – min app som håller koll på milen. Knappt 14 jobbresor återstår, jag hoppas att Kung Bore har förståelse och inte utsätter mig för alltför många minusgrader, blixthalka eller snö.

– Sävenäs koloniområde försvarades hårdnackat av boende in i det sista. Men jag hade svårt att känna sympati i detta fall. Beläget på en helt hopplös plats, frågan är vilken normal människa som egentligen ville ha det så. Har inte fått på vinterdäck – varken på cykel eller bil och det börjar onekligen brådska på.

Advertisements

~ by onemountainsplace on November 21, 2013.

2 Responses to “Kurtans studio snart borta.”

  1. Vilket kom till först, järnvägen eller koloniområdet?

    • Dåligt påläst faktiskt – har haft lite svårt att hitta något heltäckande och seriöst om det på nätet så jag får nog säga pass. Men har hört att stugorna förr främst beboddes av just tågfolk.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: