Från två håll.

Har inga påtagliga band till platsen men likväl har dess öde kommit att fängsla mitt intresse. Det tidigare koloniområdet, beläget mellan den enorma rangergården i Sävenäs och den hårt trafikerade Västra stambanan, har nu börjat rivas för att på sikt ge plats för fler uppställningsplatser för regionens många pendeltåg – detta då det råder akut brist på sådana ytor. Rivningen har påbörjats från två håll, väster och öster, och det är lite sorgligt att iakttaga skeendet. Jag och äldste grabben var på platsen för dryga veckan sedan och här kommer lite bilder från det tillfället.

Buller & bång alldeles utanför tomtgränsen. Här i form av ett Rd2 från Green Cargo – dvs. ett moderniserat Rc2-lok. Något man bland annat ser på den svarta lådan på taket (air condition) och de röda ränderna framtill. Här dragandes på, om man tittar riktigt noga, enorma specialcontainers (SECU – Stora Enso Cargo Unit) – bara möjliga att transportera till sjöss och på räls. Detta tåg är faktiskt ett av Europas tyngsta – ca 3 000 ton. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Rd-lok Green Cargo

Mången kolonistuga har försvunnit från den västra sidan – man har varit flitiga. De små stugorna torde vara lättrivna för mannarna och deras grävmaskiner. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (1)

Det som tar tid är att sortera upp det som lämnats kvar – i denna binge för elektronik fanns det mesta som drivs med hjälp av väggkontakt. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (2)

Stugorna får en stor siffra sprayad på väggen – jag antar att det är någon sorts turordning över när respektive hus skall rivas. Nr. 5 ser ut att vara näst på tur. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (3)

Det är/var olika standard på stugorna i området – allt från lite större hus med påtaglig snickarglädje till nr. 9 på bilden – en klassisk friggebod av standard 1A. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (4)

Midlands. Mitt i området var mycket fortfarande relativt orört – utöver det faktum att rutor plockats bort. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (5)

En bild från den östra sidan – inte mycket kvar. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (6)

Kolonistugan har gjorts så obekväm och dragig som möjligt för att slippa ovälkomna övernattare. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (8)

Träd, hus, buskar och staket. Allt skall bort och marken göras så plan det bara går. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (9)

Dessa måttligt läckra plaststolar hade lämnats kvar till rivningsfirman. I bakgrunden några tankvagnar och därmed blir också den påtagliga närheten till rangerbangården fattbar. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (10)

Uppenbart trött innehavare av detta förråd som ledsnat på ovälkomna besökare med klibbiga fingrar. Huruvida målad skylt fungerar bättre än professionellt tillverkad vågar jag inte svara på. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (12)

Västra stambanan och koloniområdet har under lång tid varit nära grannar. Snart är alla spår av det förhållandet borta. Nästa gång jag besöker platsen törs jag lova att alla spår av stugorna är borta. Göteborg, Sävenäs koloniområde, 2013.

Sävenäs (13)

+ Egentligen helt rätt att ta bort koloniområdet från den mycket underliga platsen mellan en av Sveriges största rangerbangårdar och en av de mest trafikerade järnvägssträckorna i landet.

– Det är dock mycket tragiskt – många har här haft en liten oas med liten stuga och tomt. Jag som frekvent vistades i Slottsskogskolonin under min uppväxt vet precis hur mysigt det kan vara.

Advertisements

~ by onemountainsplace on January 7, 2014.

4 Responses to “Från två håll.”

  1. Von utfallsgatan Preem macken, SKF. Där finner man ett läckert diesellok. Ser ut som en gigantisk Volvo 164 som kopulerat lite väl friskt med en sugga (Volvo suggan). Kolla kolla, fet kromad sextiotalsgrill har den.

  2. Tänk alla de som haft stugkolonin som sin lilla oas mitt i det så hektiska livet som många lever, med inrutad vardag som handlar om jobb, jobb, jobb, familjeliv, pusslande med dagistider och fritidsaktiviteter om vartannat, veckohandling, kärleksliv, middagslagning, matlådor, jobb och jobb. Och nu ska denna oas bara utplånas. Förintas. Försvinna bort. Som om den aldrig har funnits. Konstigt värre tycker jag…
    Vet du om de fick bra betalt när tomter och tillhörande stugor löstes in?

    • Har faktiskt googlat runt på det där men inte funnit så mycket. Någon sida sade att en stuga som var värderad till 100 000 skulle innehavaren få 0 kronor för. Jag vet faktiskt inte alls, det har varit svårt att hitta något konkret kring detta. Men det är väl som det mesta med pengar. Hemligt så in i skogen. Saknar dig käre vän.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: