G4.

Generation 4. Sedan 1967 har ACL bedrivit handelssjöfart över Atlanten, deras signifikanta CONRO-fartyg är synliga i Skandiahamnen åtminstone en gång i veckan. CONRO är enkelt uttryckt en kombo av ett container- och RORO-fartyg, vilket kommit att bli rederiets smått unika specialitet. Bland deras destinationer finner man, utöver Göteborg, bland annat Antwerpen, Rotterdam, Liverpool, Baltimore och New York City. Det som inte ryms i containers, exempelvis tunga anläggningsfordon, rullas istället ombord via den enorma rampen i aktern. Dagens fartyg har nu hängt med ett tag och en ersättare är under framtagande.

Uppdraget att bygga de nya fartygen, som likt Mæersks Triple-E kännetecknas av att kommandobryggan är placerad midskepps, gick till kinesiska varvet Hudong-Zhonghua Shipbuilding of Shanghai. Resultatet blir större, snabbare, grönare och mer effektivt – dock inte snyggare om du frågar mig. Containerkapaciteten uppges till 3 800 TEU (18 270 mäktar renodlade containerjätten Mæersk-McKinney Møller med som en jämförelse)- tillsammans med en RORO-yta på 28 900 kvm eller om du hellre vill – plats för 1 307 personbilar. Man säger sig även ha byggt bort problematiken med att denna typ av fartyg tenderar att bli något ranka, då tyngdpunkten ligger väldigt högt. Jag följer intresserat utvecklingen. [Atlantic Container Line, G4 Next generation CONRO]

Mängder av XC90 (förvisso även några S80 samt XC70) – en av VCCs mest framgångsrika bilar någonsin. Snart är ersättaren här och jag håller mina tummar mycket hårt för att de skall lyckas få samma sanslösa framgångar som med företrädaren – den nya designen verkar mycket lovande. I bakgrunden ett av ACLs CONRO-fartyg av generation 3 – som inom en nära framtid ersätts av generation 4. Göteborg, Skandiahamnen, 2004.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

+ Ny generation XC90 är på gång. Volvo Cars har som bekant redan visat åt vilket håll designen skall gå och ja, det man offentliggjort är renodlad attraktion. Ny generation av ACLs CONRO-fartyg är på gång. Bättre på alla sätt, dock inte snyggare – vilket vägs upp av ACLs helt briljanta logga och behagliga färgsättning. Singapore. Om en vecka är det dags – The Three Gringos goes East.

– Det är lätt att känna sig trög när man nu tvingas in i firmans mer komplexa system och applikationer.

Advertisements

~ by onemountainsplace on January 22, 2014.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: