Hästens år.

Innan det efterlängtade återseendet av släktingarna så fick vi förstås passera genom gränskontrollen. Här var det ingen intervju, som när jag åkte till NYC – och vackert fick redogöra för resans syfte, hur länge jag skulle vara där, hur mycket stålar jag hade med mig, vad jag jobbade med, varför min dotter inte hade samma efternamn… Här var det ungefär som hemma, med den trivsamma skillnaden att jag fick jag en stämpel i mitt pass. Mest intressant, och något som torde vara fullständigt unikt för SG, var dock den lilla koppen som stod vid varje kontrolldisk – i den skulle man lägga sina tuggummin – tuggade som otuggade. I Singapore är bubbelgummet, som får mången västerlänning att se ut som ett idisslande kreatur, förbjudet att importera, sälja och bruka – om det inte är för medicinskt bruk.

Singapores kvällning kom raskt, solen försvann på nolltid och vips så var det mörkt. Närmast en Chevrolet Epica, vanlig som taxibil i SG. Finns att köpa även här hemma – men det är ingen “riktig” jänkare utan den byggs av GM Daewoo i Sydkorea. I andra delar av Asien mer känd som Daewoo Tosca och i Australien som Holden Epica. Singapore, Chinatown/Cross St. 2014.

Singapore Night traffic

Uncle hade lånat en Renault Trafic som effektivt transporterade hela gänget i staden. Första stoppet blev hemma hos Micke & Molle där det blev en hel del snack, då vi inte setts sedan i somras. Med oss hade vi allehanda delikatesser, som man uppenbarligen kan sakna i Singapore. IKEA möjliggör inköp av sådant som Kalles kaviar och Singoalla, men släktingarnas saknad efter lagrad Grevé, Onsalakorv, lösgodis, Lingongrova och svensk skvallerpress var påtaglig – något som vi rodde bot på. Platsen blev bas för mina två bröder – men det var nu dags att åka till Uncle för att förenas genom att äta gemensam middag.

Det är hästens år i år – det kunde inte ens en blind ha missat. Hästen symboliserar det ädla, eleganta – men också egenskaper som uthållighet, snabbhet, intelligens och glädje. Singapore/New Bridge Rd. Chinatown, 2014.

A horse in SG

Gated Communities har ännu inte slagit igenom i Sverige, även om det lär vara en tidsfråga innan vi är där. I SG är det inte alls ovanligt och så bodde även Uncle och Auntie. Innanför portvakten, med bommar och väktare, låg ett mycket trivsamt höghus som inhyste deras lägenhet som erbjöd finfin utsikt över Singapores skyline. Något fjärde plan fanns det inte, då nummer fyra förknippas med död av skrockfulla kineser – rädslan för siffran har fått en egen benämning – tetrafobi. På entréplanet fanns såväl gym, utomhuspool och en grillplats. Det var vid denna som man bjöd The Three Gringos på grillade kycklingspett med tillhörande sataysås, coleslaw, ris och kylda öl under en mycket behaglig eftermiddagssol. Efter några kalla såg jag till att bada bort resdammet i den måttligt varma poolen. Underbart. Eftermiddag blev kväll och det blev dags att ge sig ner till Chinatown – det kinesiska nyåret firades för fullt vid vår ankomst.

I Chinatown används tvåspråkiga gatuskyltar. Sago Street fick sitt namn från att det under 1840-talet låg en en mängd “Sago factories” på platsen – som utvann mjöl ur palmer som främst användes till bakverk. I början av 1900-talet var det en syndens gata med inte mindre än 14 bordeller. Idag är det en gågata med barer, livsmedelsbutiker och allehanda matstånd. Singapore, Chinatown/Sago St. 2014.

Sago St

Drygt 75 % av Singapores befolkning är kineser – det märktes när vi kom fram till Chinatown. Vissa av gågatorna var så fulla med folk att man endast med svårighet kunde röra sig – alls. Aldrig tidigare har jag upplevt maken till trängsel. Mängder av gatustånd hade ställts upp där man sålde allt från kinesiska drakar, röda rislampor och (för en svensk föga berest man) mycket spännande och exotiska anrättningar – där jag nog inte vågat testa att äta allt. Minns särskilt en anka som vakuumförpackats i en mycket säregen, ja rent av äcklig, pose. Högljudda kineser skrek sig hesa i underliga auktioner – där allt gick för en SGD. Förstod inte alls vitsen med det, men det var också en av mycket få kulturkrockar.

Röda rislampor i tusental blev det den första kvällen i underbara SG. De bidrog till en mycket trivsam atmosfär. Singapore, Chinatown/New Bridge Rd. 2014.

Red Lamps in SG

Mängder med folk ville fira det kinesiska nyåret, så även vi svenskar. Här var det åtminstone manöverutrymme där det väntades på att en kortege skulle sättas i rullning. Singapore, Chinatown/New Bridge Rd. 2014.

Year of the Horse

VW Käfer i ett riktigt läckert utförande. Gamla bilar är en ovanlighet i SG – för att överhuvudtaget få äga en bil så måste du ha en licens (COE) som kostar en förmögenhet – ca 350 000 kr. Den är giltig i 10 år och gäller en (1) bil. Att då knyta ett gammalt fordon till den licensen faller för de flesta på sin egen orimlighet – bland annat därför har SG en väldigt modern bilpark. Mycket mer om det i kommande inlägg. Singapore, Chinatown/Cross St. 2014.

Old VW in SG

The Man with the Glowing Goggles. Det fanns många färgstarka karaktärer i Chinatown – denna var en av de mer uppseendeväckande. Utöver att han var tämligen kufig, så var hans belysta brillor tämligen avvikande. Singapore, Chinatown/New Bridge Rd. 2014.

The Man with the Glowing goggles

Efter att ha vandrat runt på knökade gator så lämnade vi till sist Chinatown och satte oss på en av många takterrasser i staden för att unna oss något gott – i mitt fall en Dry Martini. Det var nu natt och tre trötta bröder började tappa stinget. Vi skiljdes åt för kvällen och jag for med mitt värdpar tillbaka till basen och mitt väntande gästrum. En liten whisky on the Rocks och sedan blev det kudden. Det fanns planer inför morgondagen, men också tid för en rejäl sovmorgon – för att försöka stävja jetlagen. Natten blev till morgon, som blev till förmiddag. Uncle knackade på sovrumsdörren – det var dags att göra nya upptäckter.

Utsikten från Uncle och Auntie skojar man inte bort. Särskilt framträdande nattetid var Singapore Flyer – världens just nu högsta pariserhjul med sina 165 meter över havet. I mars kommer dock Las Vegas “High Roller”, 167,6 meter, att ta över tronen. Singapore, Kallang Rd. 2014.

SG by Night

+ Singapore. Tämligen omgående kom jag att bli mycket förtjust i stället – och det skulle bara bli bättre. Att deltaga i det kinesiska nyårsfirandet var en färgstark och rolig upplevelse.

– Bitvis en helt sjuk trängsel i Chinatown. Jag som tyckte Little Italy i NYC var trångt, det var inget i en jämförelse.

Advertisements

~ by onemountainsplace on February 23, 2014.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: