Singapore Sling.

Det blev uppsittning i den franska minibussen och kylaren riktades mot Raffles Hotel där den världskända drinken Singapore Sling en gång uppfanns. Det anses som något av ett måste att dricka drinken, annars har man liksom inte riktigt gjort Singapore. Hotellet, som är namngivet efter det moderna SGs grundare, Sir Stamford Raffles, skulle visa sig vara en fullständigt makalös plats, alla rätt om du så vill. 1887 invigdes bygget som kännetecknas av att det är uppfört i läcker kolonialstil. Den atmosfär som jag upplevde på plats satte en helt ny standard, lite som att ramla rätt in i en klassisk agentfilm – läs James Bond. Vi snackar makalös klass och skyhög trivselfaktor.

Morgondis över staden. Denna dag väntade mycket på att upptäckas – inte minst Raffles Hotel som visade sig vara en plats helt utan motstycke. Singapore, Kallang Rd. 2014.

View from da Uncle

Utanför huvudentrén stod ett antal lyxbilar uppställda och personalen rörde sig i uniformer i gammaldags kolonialstil med indisk touch. Upp en våning fanns Long Bar, där tidigare nämnd drink avnjöts i sköna och smakfulla möbler. På borden stod en låda med jordnötter, skalen kastade man på golvet – förmodligen enda platsen i Singapore där man verkligen förväntades skräpa ned. I taket satt det en mer rolig än effektiv anordning för att skapa luftcirkulation i lokalerna – se bild nedan. Raffles är en underskön plats, en oas du inte får missa om du hittar till Singapore – i mitt fall ett minne för livet.

Exteriör bild på Raffles. Bild 2 visar den häftiga ventilationsanläggningen. Bild 3 visar en av byggnadens många trappor och hallar. Singapore, Raffles hotel/Long Bar, Beach Rd. 2014.

Men hur var då Singapore Sling? Väldigt god, tyckte jag. Visst kan atmosfär och gott sällskap ha gett den en extra dimension – omdömet står dock fast. För att göra denna drink enligt originalreceptet så behövs följande ingredienser: 30 ml gin, 15 ml Heering Cherry Liqueur, 120 ml. ananasjuice, 15 ml limejuice, 7,5 ml Cointreau, 7,5 ml DOM Benedictine, 10 ml grenadine och ett stänk av av Angostura Bitter. Rekommenderas – men avnjuts förstås allra bäst på plats i Long Bar´s magiska lokaler.

Singapore Sling i originaltappning. Fanns i en uppsjö varianter – men det är så här den skall drickas enligt mången. Singapore, Raffles hotel/Long Bar, Beach Rd. 2014.

Singapore Sling

Marina Bay Sands blev nästa mål, vi tog oss dit till fots – bland annat förbi The Float @ Marina Bay där det fanns en enorm läktare där man kan sitta och avnjuta Singapore Grand Prix som årligen körs i staden. Nu firades det dock kinesiskt nyår och en mängd åkattraktioner huserade på platsen för att roa de kinesiska familjerna. Efter en stund blev de tre skyskraporna, med den enorma parken ovanpå, synliga för ögat. Jag var förberedd på något maffigt och storslaget – men dess enorma gestalt gjorde mig ändå i det närmaste mållös. De tre hotellbyggnaderna på 57 våningar och med 2 561 rum var läckert ritade, inspirerade av spelkort som böjts vid blandning. I komplexet finns också mycket riktigt ett casino, men även en stor galleria, konferens- och mässanläggning, mängder med restauranger, skridskobana etc. Mest imponerande var dock den stora parken uppe i skyn, SkyPark, som jag nyfiket spanade in på webben redan när vi bestämde oss för att åka.

Innergården på Raffles Hotel. Bild två visar en underlig bil som jag inte lyckats identifiera, i bakgrunden Civilian War Memorial – uppförd till minne av alla de som dog under den japanska ockupationen under andra världskriget. Bild 3 visar gångbron till Marina Bay Sands, enligt uppgift bestående av svenskt stål. Bild 4 visar Marina Bay Sands Skypark sedd inifrån den gigantiska gallerian. Singapore, Beach Rd./Bayfront Av. 2014.

Sands SkyPark som från nedan ser ut som en stor surfingbräda eller någon sorts fartyg vilar på de tre husen, 200 meter upp i luften. Hela ytan är på 12 400 kvm och här finns, utöver namnkunniga restauranger, framförallt en 150 meter lång pool. Det var en häftig känsla att vistas däruppe, långt ovan trafikens sus och med en fantastisk utsikt över Singapores centrala delar och inte minst hamnen – SGs ekonomiska motor och hela sydostasiens nav för containertrafik. Marina Bay Sands är förstås inget du skall missa och besvikelsen uteblev helt. Kl. 18 var det dock dags att lämna, då trädde mer rigida regler kring dresscode i kraft och ja, shorts var inte längre önskvärt.

Utöver butiker med alla tänkbara lyxmärken representerade så fanns det längst ner i komplexet en skridskobana, inget var omöjligt i denna mastodontbyggnad. Singapore, Marina Bay Sands, Bayfront Av. 2014. ©ME

Indoor Skating SG

Så fick jag då se parken uppe bland molnen. Här, på KU DÈ TA, dracks det god öl. Efter en stund fick vi vackert lämna – då vi inte längre uppfyllde hotellets krav på dresscode. I bakgrunden syns Port of Singapore – en av världens största containerhamnar. Singapore, Marina Bay Sands, Bayfront Av. 2014. 

Marina Bay Sands Pool

Bild 1 visar utsikten från SkyPark, “blomman” nedan är Singapores konstmuseum, på andra sidan vattnet kan du se läktarna som fylls upp när Formel 1-cirkusen når staden. Bild 2 visar delar av SuperTrees Grove, gigantiska konstgjorda träd som blir belysta kvällstid. Det största trädet huserar en restaurang, SuperTree by IndoChine, högst upp. Bild 3 visar Marina Bay Sands sett från Gardens by the Bay. Singapore, Marina Bay Sands/Gardens by the Bay, Bayfront Av. 2014.

Vi lämnade Marina Bay Sands och gick vidare till grannen, Gardens by the Bay. En stor park som är uppbyggd på konstgjord mark, så kallat Reclaimed Land, vilket lär bestå av sand som hämtats från Malaysia. Det första man ser är en samling konstgjorda träd, Supertrees Grove, som gör sig lika bra i ljus som mörker. Två andra iögonfallande objekt är två stora inglasade, kupolliknande, byggnader – som är att se som gigantiska växthus. Det ena, Flower Dome, hade fokus på allsköns blommor, medan det andra – Rain Forest, hade just temat regnskog. Vi betalade glatt för att få se båda – även om jag tyckte att den senare gav mest för pengarna då det var äventyrligare till sin form, absolut inget för höjdrädda skall tilläggas.

Flower Dome plåtat från insidan, med Marina Bay Sands synligt genom glasrutorna – denna var mer att se som en finare plantskola med en väldans massa växter snyggt placerade. I Rain Forest fick man beskåda belysta vattenfall, uppleva tropisk dimma och promenera runt på smala gångar högt ovan mark. Singapore, Gardens by the Bay, 2014.

Garden

Att ligga ner på rygg och bara slappna av medan SuperTrees ändrade färg och smekande, behaglig, musik nådde öronen gjorde att jag var nära att nå djupsömn på nolltid. Mycket behagligt efter många stora intryck och sviter från jetlagen. Singapore, Gardens by the Bay, 2014.

OCBC Garden Rhapsody 1

När vi avverkat dem så var det dags att bege sig till superträden, det var dags för OCBC Garden Rhapsody. Mängder med folk, från hela jordens alla hörn lade sig tillrätta under träden som började lysa i allsköns färger, fint ackompanjerat av stämningsfull musik. Sådant lugn har jag inte känt sedan jag sövdes ner för att operera blindtarmen – mycket behagligt. När jag nästan somnat så var det över, vi tog oss upp 50 m.ö.h. med hiss och trappor i det största trädet, där fanns en trivsam restaurang belägen – med himlen som tak. Där åt vi, drack och avnjöt ett vackert Singapore by Night.

Belysta Supertrees med megahotellet i bakgrunden. Här syns även den cirkelrunda gångbro som möjliggjorde en promenad bland trädkronorna om man så ville. Singapore, Gardens by the Bay, 2014. ©ME

Garden and Marina by Mike

Tiden går fort när man har roligt – så även i SG. Efter att ha haft en trevlig stund ovan lövverket så var det åter dags att splittra gänget för att åka till respektive adress. Jetlagens effekt hade drabbat The Three Gringos hårt och det flaggades också för att det inte skulle bli någon sovmorgon – tidig frukost var bokad bland exotiska djur. Mer om det i kommande inlägg. [Raffles Hotel] [Marina Bay Sands] [Gardens by the Bay] [KU DÈ TA] [SuperTree by IndoChine]

Denna belysta mc och förare för spontant tankarna till filmen Tron. Inget jag fick se med egna ögon, men något av en ordinär upplevelse i den stadsdel som mina bröder bodde i. Singapore, Geylang, 2014. ©ME

TRON in SG

+ Raffles Hotel. Det blir inte bättre – det är min fulla övertygelse. Marina Bay Sands – skrytbygge med proportioner och lösningar som hämtat ur någon framtidsfilm. Gardens by the Bay. Trivsamt och lugnande ställe, att ligga under trädens ljusshow med soft musik var som honung för själen.

– Saknar Raffles Hotel.

Advertisements

~ by onemountainsplace on March 2, 2014.

2 Responses to “Singapore Sling.”

  1. Jävlar i min lilla låda vad intressant det här var 🙂 🙂 🙂
    Ordet häftigt är helt klart ett understatement i denna fråga. Ser fram emot fler texter och foton från denna jordens pärla.

    • Oj, det var kul feedback N! Jag fortsätter beskriva min resa, no worries. Men det tar tid. Tid att välja bilder, tid att skriva, tid som ju är bristvara med småbarn och heltidsjobb – nästan. Är ju pappaledig på onsdagar numera, kanske kan vi träffas någon dag, för fika och skvaller?

      Onemountain

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: