Frukost med apor.

Singapore Zoo – invigt 1973 och som stoltserar med ca 1,6 miljoner besökare per år, blev dagens första anhalt. Vi hade bokat upp oss på “Breakfast with an Orangutan” vilket också blev just frukost av västerländskt snitt med ett gäng fina orangutanger invid – att studera och låta sig plåtas med om man så ville. Lustigt nog blev det mest svenska, om än riktigt osvenskt, djuret av alla representerade också det som gav mig mest – Isbjörnen är, och har alltid varit, ett djur som fascinerar. I en stor anläggning, väldigt kylslagen, verkade den stora björnen trivas bra. Ett stort plus för att man som åskådare kunde se björnen när den simmade genom den stora glasväggen – The Three Gringos var rörande överens om att detta var riktigt häftigt.

Breakfast with an Orangutan. Jodå, så blev det. Flera orangutanger, och någon sorts färgglad orm, gjorde oss sällskap medan frukostbuffén avnjöts på Ah Meng Restaurant. Singapore, Singapore Zoo, 2014.

Orangutang SG Zoo

Värmen var tryckande den aktuella dagen, men det rådde ett sjölejon visst bot på. I en fantastiskt underhållande och fartig show såg det smidiga djuret till att hålla åtminstone de som satt närmast basängen ordentligt våta. Att få se ett gäng indiska elefanter utföra tunga arbeten var intressant och roligt. Summerat var parken uppbyggd på det sätt man fått till sig via hörsägen och sökningar på nätet – vackert, välhållet och en relativ närhet till samtliga djur – även direkt livsfarliga sådana.

Isbjörn fanns på plats i en riktigt häftig, och välkyld, anläggning, där man tydligt fick se vilken god simmare världens största landlevande rovdjur faktiskt är. Indiska elefanter hade tillsammans med sina skötare en kul show där det bland annat flyttades stockar av varierande tyngd. Bengalisk tiger i vit kulör fanns på plats, vacker som tusan, men den verkade stressad då den vankade fram och åter i hägnet. Singapore, Singapore Zoo, 2014.

De vita tigrarna blev, om inte annat, omskrivna 2008 då de slet en djurvårdare i bitar – efter att denne valt att begå självmord genom att hoppa in hos dem. Vita noshörningar fanns på plats – och man kom dem väldigt nära. En krokodils ögon visar ingen kärlek. En av dagens få verkligt vilda djur var denna trollslända – härligt röd på bakkroppen. Singapore, Singapore Zoo, 2014.

Efter att ha avverkat den vackra djurparken bar det av mot Sentosa Island, belägen söder om Singapore. En ö som lockar mängder med folk varje år då man erbjuder en uppsjö av äventyr och upplevelser. Den stora magneten, Universal Studios Singapore, är beläget på ön, men det skriver jag om i kommande inlägg. Sentosa Island växer i skrivande stund i omfattning – detta då man bygger ut ön med sand från Malaysia – så kallat Reclaimed Land.

Dagen var varm och jag kände mig klibbig efter en aktiv dag på Singapore Zoo. Här blev det bad i havet, kontrasten mellan palmer och den så kallade spökflottan, en konsekvens av finanskrisen, blev påtaglig. Singapore, Sentosa Island, Tanjong Beach Walk, 2014.

SG Bath

Redan när jag såg farvattnen utanför SG första gången så var frågan given – Varför låg det hundratals fartyg, i storlekar från stora tankers till små specialfartyg, för ankar utanför kusten? Först trodde jag att det var för att Singapores enorma hamn hade någon sorts kösystem, men så löd inte svaret. Svaret står att finna i finanskrisen, som ju drabbade hela världen hårt 2008. Flera av rederierna gick helt enkelt i konkurs och det finns inga pengar till att fylla dem med bränsle, bemanna dem eller låta dem gå in i hamn. I väntan på att något positivt kanske skall hända så ligger de där, på internationellt vatten, bemannade med någon enstaka person som vakar över det värde de ändå representerar. En lika bisarr som sorglig syn.

Bild från föregående dag. Här, bortanför Gardens by the Bay, syns delar av spökflottan tydligt. Enorma värden ligger för ankar och så länge de ligger på internationellt vatten lär det inte finnas mycket man kan göra för att flytta på dem. Singapore, Bayfront Av. 2014.

Gardens by the Bay´n Ghost Fleet

Utöver bad blev det även välsmakande middag i form av en lyxigare hamburgare. Hinkvis med Sol blev det till det och jag stortrivdes i eftermiddagssolen. Singapore, Sentosa Island, Tanjong Beach Club, 2014.

Sol. With Lime. In SG.

En fäbless jag har är att fotografera Volvobilar runt om i världen, i SG fanns det många – exempelvis denna V70. Det svenska blir liksom ännu vackrare i exotiska miljöer. Singapore, Sentosa Island, Allanbrooke Rd. 2014.

Volvo V70 SG

Singapore är inget lågprisland, åtminstone i en jämförelse med länder som Malaysia och Thailand, men det mesta var påtagligt billigare än hemma i norr. I dagar hade det dock pratats om gallerian Mustafas – en prisvärd lokalitet med orientalisk touch. Där fanns verkligen allt mellan himmel och jord, inte minst fotbollströjor som bröderna jagade till mina brorsöner. Leksaker – såsom Lego, fanns det en hel del till bra priser, men då jag valt en alltför liten resväska var det inte att tänka på. Det mest minnesvärda intrycket från butiken var dock dess enorma apoteksavdelning. Jag har sett sådana mängder medicin förut – men det har varit hos mina kunder som är antingen tillverkare eller grossister av läkemedel. En i det närmaste parodisk syn – dock ej fångad på bild.

Denna yrkeskollega hade som uppgift att utgöra ett brottspreventivt inslag vid entré 3 på Mustafa Centre. Gallerian lockade med bra priser på det mesta. Samt ett rent kopiöst utbud av mediciner – något jag dessvärre missade att knäppa en bild på. Singapore, Syed Alwi Rd. 2014.

Security Officer at Mustafa C

Toyota Crown Comfort är en mycket vanlig och populär droska i främst Singapore och Hong Kong. Bilen började produceras 1995 och trots dess antika yttre så är det en bil som tillverkas än idag. Jag föll pladask för dess ärliga design, som formligen skriker “Jag skiter i moderna linjer”. En bil man garanterat inte ser hemma i Svedala. Singapore, S Bridge Rd. 2014.

Toyota Crown

Kvällen förlades till Micke & Molles lya, vi käkade pizza och lirade FIFA 13 på deras spelkonsol. Det var sann glädje att till sist slå in en avgörande straffspark bakom Uncles målvakt – efter sisådär 30 tafatta försök från båda håll. Huset bjöd även på whisky, The Glenlivet, som kom att bli en riktig favorit. Ännu en dag hade blivit natt. Det var åter till sängen, nästa morgon väntade ett nytt besök till Sentosa Island – mer exakt Universal Studios Singapore, som kom att bli en riktigt kul upplevelse. [Singapore Zoo – The World’s Best Rainforest Zoo] [Tanjong Beach Club] [Sri Mariamman Temple] [Mustafa Centre]

Innan det blev kväll, whisky och TV-spel så passade vi även på att spana in SGs äldsta hinduiska tempel – Sri Mariamman Temple. Missade inte att ta av mig skorna, men väl att tvätta av fötterna. Enligt uppgift så hade någon sett detta och hojtat efter mig. Något jag helt missade – jag ber härmed ödmjukast om ursäkt för mitt klavertramp. Singapore, S Bridge Rd. 2014.

+ The Glenlivet. Denna fantastiska whisky har kommit att bli min absoluta favorit – underbart god. Singapore fortsatte att visa upp goda sidor.

– Personalen på Ah Meng Restaurant var väldigt fyrkantiga i sitt bemötande då vi kom lite för tidigt.

Advertisements

~ by onemountainsplace on March 8, 2014.

One Response to “Frukost med apor.”

  1. Det var lite fler besökare än vad Borås Djurpark kan stoltsera med ett genomsnittsår, men bara lite…
    Apropå vita tigerns människoattack på Zoot, var det väl något liknande som magikerparet Siegfried & Roy råkade ut för mitt under en show i Las Vegas för några år sedan, dock utan dödlig utgång men ändå tillräckligt för att de skulle upphöra med sitt dagliga yrkesutövande.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: