Våt värld.

En ny morgon grydde och en mycket späckad dag väntade på The Three Gringos. Universal Studios stod på tur och det var något som vi alla tre hade som ett slags måste när vi bestämde oss för att resa ner. Något som verkligen imponerade var att man delat upp parken i flera olika områden (Hollywood, New York, Sci-Fi City, Ancient Egypt, The Lost World, Far Far Away samt Madagascar) med specifika teman, där allt från gatubeläggning, byggnader, elinstallationer, skyltar och karaktärer var anpassade till aktuell plats. Exempelvis så var marken i Jurassic Park täckt av stenplattor med fossiler i. Gör det bekvämt för Er, detta är ett massivt inlägg – från en fantastisk dag.

Den världsberömda Universal-globen, som förknippas med mången fin filmproduktion, fanns på plats i utanför entrén till äventyrsparken. Och jo, den snurrade. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Universal

New York City – Mitt hjärta klappar som bekant mycket starkt för denna plats. SG är inte dumt det heller, men trevligt nog så fick jag där en dos av Det stora äpplet. Fasader med de typiska brandstegarna hade byggts upp, karaktärer från Sesame Street höll show framför en replika av världens förmodligen mest kända bibliotek. Fusk-ånga kom upp ur brunnslocken, neonljusen fanns på plats och även en riktigt gammal Yellow Cab. En attraktion jag verkligen gillade var Lights! Camera! Action! Hosted by Steven Spielberg, som bestod av ett ruffigt båtskjul i NYC och där man fick se vad effekter som fläktar, vågmaskin, ljud, ljus och kulisser kan göra för att skapa filmmagi. Riktigt häftigt. Lunch avnjöts efter det på 40-tals inspirerade restaurangen KT’s Grill.

Karaktärer från Sesame Street showade framför en replika av New York Public Library. Typisk NYC-fasad med brandstegar. En riktigt gammal Yellow Cab fanns på plats – jag är osäker på vad det är för fabrikat. Slutligen en spännande gränd som kändes riktigt äkta. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Sci-Fi City. Från världens huvudstad var det bara ett kliv in i framtiden. Här väntade futuristiskt formgivna byggnader En åkattraktion som hette duga var Transformers: The Ride, som är en 4D-simulator. Redan från början byggdes stora förväntningar upp då man fick gå i en lång korridor, som enbart bestod av betong, medan budskap från skrapande komradio-kommunikation förklarade vikten av att ta upp kampen mot de onda robotarna. Efter att ha vandrat en stund kom man fram till ett specialbyggt fordon, som tog ca 20 personer. Dörren gick igen och det blev en riktigt häftig åktur, på banans 610 meter, där Megatron själv vid upprepade tillfällen drog sina hårda nävar i fordonets motorhuv. Inte bara undertecknad hyllar attraktionen, enligt källor så har den hyllats av media runt om i världen. Fattas bara med en prislapp på 100 miljoner USD.

Futuristisk arkitektur rådde i Sci-Fic City. Transformers-logga målad på läckert obehandlade betongväggar. Den moderna Bumblebee är en Chevy Camaro – originalet var dock en VW Käfer (bubbla). Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Den moderna Optimus Prime är lite fräckare designad än originalet från när jag var själv var yngling. Då såg han ut som en lastbil med armar och ben, bokstavligt talat. Nedan droid var mycket välfotograferad skall sägas. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Optimus Prime

Ancient Egypt. Om någon av de olika delarna i parken förtjänar ett speciellt omnämnande vad gäller storslagenhet så måste det vara denna. Platsen verkar ha haft obegränsad budget – här har man inspirerats av 1930-talets upptäckter av Egypten och inte minst då filmen The Mummy. Den filmen var väl sådär, även om jag tyckte om miljöerna i den. Och här var de – det var en skön känsla att promenera runt bland gigantiska gudar och obelisker. Här fanns förstås en attraktion av rang – Revenge of the Mummy: The Ride. En berg- och dalbana som mer eller mindre skrämde skiten ur mig då det stundom var becksvart och man ibland åkte baklänges i ett herrans tempo – helt utan förvarning.

En vältränad egyptier på vakt utanför templet som inhyste en mycket fartig åkattraktion. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Athletic Egyptian

Jättelika statyer i detta fantastiska låtsas-Egypten. Egypt Trading Co. Kul liten kiosk med läskiga typer ovanpå. En varningstext att ta del av om man funderade på att åka berg- och dalbanan, dock ingen väntetid att tala om. Fullstora gudar fanns på plats överallt. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

The Lost World – var nästa zon. Den består av två storslagna Universal-teman – Jurassic Park och Waterworld. I Jurassic Park kände man igen sig från filmerna. Inrett på samma vis och med allehanda dinosaurier på plats. Vi åkte den blöta attraktionen Jurassic Park Rapids Adventure, i vilken man färdades i en rund flotte, där man blev jagad av ett gäng illasinnade Velociraptors. I en klass för sig var dock den show som visades upp i Waterworld. I en stor bassäng hade man byggt upp magnifika kulisser som förde tankarna direkt till storfilmen med Kevin Costner, där han gestaltade The Mariner. Här var det explosioner, kraftiga motorer, orädda stuntmän och rejält med vatten. Helt enastående. Fantastiskt. Ja, det var så förbannat bra att jag beställde hem filmen, som jag inte sett på många år, direkt när jag kom hem till residenset. Man kan ju påstå att Universal lyckats med sin marknadsföring där.

Den massiva entrén till nästa värld – The Lost World. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Welcome 2 J Park in SG

Denna skylt gällande icke-rökning fann kusinen inne på damernas. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

No Smoking You Fossile

Waterworld. Detta var helt sjukt bra teater, det bästa jag varit med om. Stuntmän, båtar, vattenskotrar – ja, till och med ett flygplan från ingenstans, skapade en show utan motstycke. En episk upplevelse och, för vissa, en väldigt, väldigt våt sådan. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Far Far Away. Shreks sagovärld är något alldeles extra, så även här. Jag fick träffa på en av mina absoluta favoritskurkar på film, The Fairy Godmother, som påminner otäckt mycket om Kat´s gamla chef. Här kunde man avnjuta 3D-attraktionen Shrek 4-D Adventure. Storyn handlade i korthet om att Lord Farquaad, numera ett spöke, önskade ta död på Princess Fiona för att kunna äkta henne. Sittandes i en stor biosalong avnjöts berättelsen med 3D-brillor på – men det blev lite 4D när Donkey (åsnan) fick hösnuva. Varje gång han nös kom det en lite skvätt med vatten i ansiktet. Högljutt i lokalen blev det när ett gäng spindlar kom springandes emot oss och borstar under stolarna kittlade vristerna samtidigt som de nådde fram.

The Far Far Away Palace. Hem för den kungliga familjen i filmerna om Shrek och hans vänner & ovänner. Rejält tilltaget, 40 meter högt, så gick det inte att missa. Framför detta kunde man träffa på såväl Pinocchio som läckra filmskurken Fairy Godmother. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Castle of Far Far Away

Madagascar. Har jag ingen särskild anknytning till då jag inte sett någon av filmerna, men stämningen var det inget fel på – även om jag uppskattat den än mer om jag varit lite insatt. Ett enormt lastfartyg, grundstött sådant, utgjorde hur som kulissen i denna del av Universal Studios.

Ett väldigt fartyg fångade mina blickar när vi kom in akutell zon. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Giant ship

Hollywood. Egentligen att se som den första av världar inne på Universal Studios. Vi tog den dock sist och här var det mycket 50’s som gällde. Bilar från den tiden, restaurang från den tiden, jukeboxar och live-musik från den tiden. Här fanns en kopia av Hollywood Walk of Fame och en uppsjö med butiker med allehanda innehåll. Det var också här man hade chansen att springa på kändisar – vi träffade såväl Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Po (pandan i Kung Fu Panda) och Beetlejuice. De sista inköpen gjordes och vi lämnade parken – mättade på fantastiska upplevelser. Dagen var dock ung och det fanns mycket kvar att titta på. Vi lämnade Sentosa Island, Renaulten fördes mot världens då högsta pariserhjul – Singapore Flyer, där vi ville kolla in den intilliggande F1-banan på nära håll.

Marilyn har läckra ben, det vet jag – som faktiskt fick träffa henne personligen. Denna matvagn sålde kalkonben med samma motto – Marilyn’s ..Has Great Legs! Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Marilyn has great legs

Här körs varje år Formel 1, Singapore Grand Prix, som blev Asiens första bana att nyttja delar av det allmänna vägnätet. På den vänstra bilder ses Marina Bay Sands i bakgrunden, i mitten VIP-läktare och platsen där loppen startas. Den tredje bilden visar Gardens by the Bay – såsom en F1-förare lär se det. Singapore, Marina Bay Street Circuit, 2014.

Singapore Flyer, invigt 2008. Väl synligt inslag i stadens skyline. Det finns totalt 28 kabiner på hjulet, dessa rymmer också 28 passagerare. Under kategorin värdelöst vetande kan nämnas att hjulet ursprungligen snurrade moturs om man studerade det ifrån Marina Centre – efter inrådan från några Feng shui-mästare valde man att köra det medurs istället. Singapore, Raffles Ave. 2014.

SG Flyer

Kampong Glam blev nästa anhalt. Det är namnet på en liten stadsdel som lika gärna kunnat heta Little Arabia – här fanns en stor, och mycket vacker, moské – Masjid Sultan, och en herrans massa butiker som sålde allt möjligt och i alla prisklasser. Inte minst kameror, där man på ett ställe lockade med en utförsäljning på närmare 50 % och där fanns bland annat Canon EOS 7D att köpa, som jag suktar efter. Resbudgeten var dock inte ämnad för inköp av kaptialvaror, utan mer för överlevnad om man säger så. Det var riktigt schysta miljöer att vandra runt i och inte minst restaurangen Fika, som var en svensk historia med en älg i logotypen och som bland annat erbjöd swedish meatballs – gjorda på Halalslaktat kött förstås, var intressant att betrakta.

Många kul butiker och företeelser fanns att betrakta vid Arab St. såsom denna brevlåda med självaste Satans adress. Entrén till Fika, det svensk-arabiska alternativet – hade varit kul att testa. Skylten med en shoppingglad kvinna som går uppför trappan var riktigt kul. Slutligen vackra Masjid Sultan i bakgrunden. Singapore, Arab St. Muscat St. 2014.

De arabiska kvarteren bjöd på mer svenskt – såsom denna XC90. Här, som i många andra delar av världen, säljer det sjusitsiga underverket fortfarande bra, trots sin aktningsvärda ålder. VCC har nu flaggat för att man slutar tillverka den inom kort – för att ge plats åt efterträdaren. Man tröstar sina kunder med att man skall bygga ett stort lager bilar som skall fylla efterfrågan i glappet mellan ny och gammal bil. Singapore, 2014.

XC90 in SG Little Arabia

En Tokyobike hängde till beskådan i ett skyltfönster – av allt att döma en fixed gear för fegisar, dvs. med bromsar. Spoilmarket hade en kul 3D-skylt och även kul varor som skulle trivas bra i mina bokhyllor. En väggmålning av det större, eller snarare längre, slaget fanns att beskåda vid Arab St. På nästa bild hade vi förflyttat oss – här syns Clarke Quay, ett område som attraherar turister med allehanda butiker och restauranger. Försett med enorma parasoller – jämför med husen invid så förstår ni. Vi släckte törsten med ett gäng margaritas på Café Iguana. En fake-grafitti, som släppt i kanterna, fanns att beskåda i en gångtunnel. Merlion, något av SGs symbol, med mäktiga skyskrapor i bakgrunden. Från samma plats avnjöt vi en lasershow från Marina Bay Sands. Slutligen exempel på mat som bjöds på restaurangerna invid Singapore River. Singapore, Arab St./Clarke Quay/Merlion Park, 2014.

Uncle och Auntie ville absolut visa upp Merlion – något man bör ha sett när man besökt Singapore. Fantasidjuret, vars huvud är ett lejons och resten en fisk, stod vackert placerad med delar av SGs storslagna skyline som kuliss. Som av en händelse brakade samtidigt kvällens lasershow loss – med kraftig grön laser skapades en stunds magi och det var en behaglig stund att bara lugnt få iakttaga skeendet. Samtidigt började jag inse att detta snart skulle vara över – det var näst sista kvällen med gänget. Hungriga och törstiga tog vi oss till Harry´s som gjorde oss mycket besvikna genom att inte kunna erbjuda pommes frites då dessa tagit slut. Vad är det för sportbar? Det blev ingen Fish´n Chips för mig, det blev pizza istället, vilket fick duga. Några kalla Carlsberg gjorde att jag, nästan, kom över denna underliga miss. Det bar sedan hemåt, en sista natt i underbara Singapore väntade. Morgondagen skulle komma att bli en tämligen fysisk dag med HHHS – något vi sett fram mot sedan länge. Mer om det i nästa inlägg. [Universal Studios Singapore] [Singapore Grand Prix] [Singapore Flyer] [Masjid Sultan] [Café Iguana Singapore] [Harry’s Singapore]

Lite mer av SGs mäktiga gestalt nattetid, en bild med mycket brus som inte återger upplevelsen på rätt sätt. Summerat hade vi en mycket trevlig afton i citykärnan – bortsett från att en namnkunnig sportbar hade slut på pommes frites. Singapore, Fullerton Rd. 2014.

SG by Night

+ Universal Studios Singapore och i synnerhet då Waterworld.

– Harry´s. Slut på pommes – det var direkt dåligt. Sista natten med hela gänget.

Advertisements

~ by onemountainsplace on March 15, 2014.

2 Responses to “Våt värld.”

  1. Oh my god, vilken spännande läsning. Och vilka bilder!!! Det enda jag saknade var bildbeviset på den hemska berg-och-dalbanan, men det får väl gå 😉

    • Hehe, jo – de var väldigt petiga med att man inte fick fotografera inne på någon av attraktionerna – det gällde faktiskt samtliga. Du får helt enkelt tro på det jag säger; Att det var en riktig höjdarupplevelse.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: