SG Law.

Inget kommer gratis och utan hårt arbete – faktiskt inte ens ordning och reda i Singapore. Så vilka är de då, männen och kvinnorna som ser till att landets, i många fall hårda – med svenska ögon mätt, lagar efterlevs? Singapore Police Force (SPF) bildades 1819 – då med 11 anställda mannar, idag är man ca 39 000 män och kvinnor till antalet. De gör ett bra jobb – Ett samhälle som är tryggt och förhållandevis fritt från kriminalitet är gynnsamt för dess ekonomi, detta visar sig år efter år då World Economic Forum gör sin årliga sammanställning (Global Competitiveness Report) där Singapore ständigt ligger i det absoluta toppskiktet. Den typiske polismannen i Singapore är beväpnad med en revolver, Taurus Model 85, samt en batong – Monadnock PR-21. Elchockvapen (TASER) ingår också i standardutrustningen. För tyngre sysslor står STAR (Special Tactics and Rescue) redo – likt vår egen NI förfogar man över en uppsjö med utrustning för att hantera diverse situationer. Den som känner mig vet dock att det är polisens fordon som intresserar mig mest –  de vanligaste patrullåken är Toyota Corolla Altis, Toyota Hilux, Volvo S80, Nissan Sunny och Subaru Impreza.

SPF har en fäbless för japanska fordon med sedankaross och nedan avbildade Toyota Corolla Altis verkade vara den vanligaste snutbilen. Säkert duglig i stadstrafik, men kanske inget man sätter efter SGs många supersportbilar i. Singapore, Syed Alwi Rd. 2014.

SG PD Corolla Altis

Även om SG är ett synnerligen fridfullt och städat samhälle går förstås inte SPF arbetslösa. Under 2013 inträffade ett dubbelmord då en sergeant mördade en äldre man och hans 42 årige son – där den senare släpades under mördarens bil i dryga kilometern innan han lossnade. Samma år var det också ett större upplopp i Little India då ca 400 människor löpte amok på områdets gator – enligt säkra källor lyckades man dock inte välta en av SPFs S80-bilar – den var tydligen alltför tung. I år grep man, endast 12 timmar efter att brottet anmäldes, två kinesiska män skyldiga till att ha kidnappat modern till VDn för Sheng Siong Supermarket. Under min tid i SG kände jag stor trygghet, inte en endaste gång kändes det osäkert att röra sig i staden – dag som kväll. Statistiken talar sitt tydliga språk, Singapore är en mycket säker plats – hur man uppnått det, och på bekostnad av vad, finns det förstås alltid underliga åsikter om. Som normalt resonerande människa kan man bara konstatera att de lyckats. [Singapore Police Force] [The Global Competitiveness Report 2013-2014]

Ännu en Corolla i uniform – dessvärre fick jag inga andra polisbilar på bild. Kan känna att dekoren är väl sparsam, lite som firmans förra designspråk som verkligen andades snikenhet. Singapore, Raffles Ave. 2014.

SG Law

+ Singapore är lugnt, ordnat, städat, tryggt och trivsamt. SPFs arbete är säkert en del av förklaringen till detta.

– Det första gemene man verkar tänka på gällande Singapore är dess hårda lagar kring nedskräpning. Hade gärna sett en motsvarighet här hemma, att slänga skräp i papperskorgen och ge fan i att spotta på gatan är inga jätteuppoffringar.

Advertisements

~ by onemountainsplace on April 30, 2014.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: