Kul och annorlunda.

Recensionen av Lego-filmen på SVT1 glömmer jag inte i första taget. Recensenten sågade den jäms med fotknölarna, mycket för att han verkade äcklas av att ett kommersiellt företag som Lego, gjorde film vänd direkt till barn – med det tydliga syftet att kränga mer varor. Första kvarten, första gången, höll jag på att hålla med. Jag undrade vad det var jag tittade på och föll inte alls för upplägget. Men sedan dess har jag sett den ett flertal gånger, med såväl engelskt som svenskt tal och finner den alltmer briljant. Inte minst är det en nostalgikick av rang att få se gammalt Lego vakna till liv – exempelvis den 80-tals rymdgubbe som gör en av birollerna; med ryggtuberna på plats, patinerad rymdlogga på bröstet och en hjälm som gått sönder på exakt det ställe de ofta gjorde efter idogt lekande. Mången del som man byggt med som liten finns med för att skapa kul effekter.

En film som hela tiden växer – The Lego Movie. Mycket tack vare avbildade Batman som bidrar med sann humor. På skivan syns huvudrollsinnehavaren själv – Emmet Brickowoski, skötsam och anonym mönstermedborgare som blommar ut till att bli den utvalde. Partille, Residenset, 2014.

Batman huge part of Legomovie

För att finna rullen tilltalande krävs nog en kärlek till den danska tillverkarens plastprodukter – har man bara det så väntar högvis med kul referenser till andra verk, inte minst Star Wars. I en fantastisk scen kommer Millenium Falcon med Solo, Chewie, C-3P0 och Lando farandes. Batman finner dem “coola” och lämnar sin flickvän för att fara med till en fest på Naboo. Hon, Wyldstyle, opponerar sig varpå Batman, innan han drar, replikerar med något i stil med “Gullet: För att vårt förhållande överhuvudtaget skall fungera måste jag få ha friheten att åka iväg och festa med okända människor när tillfälle ges. Jag lovar att messa dig.” Underbart rolig och välgjord, ge den bara en chans eller två. Slutet går inte av för hackor – alla som älskade just Lego i sin barndom minns hur fel det blev när man blandade in Duplo i leken.  8/10.

+ The Lego Movie. Rekommenderas till såväl gammal som ung – att älska Lego torde dock vara en förutsättning.

– Barbröstad miljöpartist med riksdagsplats tillsammans med tre likasinnade militanta systrar satsade allt för att avbryta statsministerns tal. Att många som röstar borde omyndigförklaras lärde man sig tidigt, men de som skall företräda oss borde följa spelreglerna och låta motståndarna prata.

Advertisements

~ by onemountainsplace on July 4, 2014.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: