Runda och blå.

När jag för två veckor sedan gick fortutbildning för ordningsvakter så var det ett kärt återseende av en lysande instruktör (som för tre år sedan utbildade mig i ordingshållandets ädla konst i en kylig klubbstuga i Borås) och ett härligt två dagars avbräck från kontorets stundom mycket negativa stress. Några av mina blåklädda kollegor uppvisade ett fysiskt förfall som fick mig att undra om de överhuvudtaget skulle överleva en språngmarsch på tre kilometer. Samma problem har man på sina ställen borta i världens största poliskår, NYPD. Där tröttnade ett högre befäl (själv aktiv triathlonist) på att ett gäng kollegors kroppar antagit väl fylliga proportioner. Hon var resolut – enligt uppgift tvingade hon dem att hosta upp 300 USD ur egen ficka för att finansiera ett gym på polisstationen – pengarna lär ha gått till en motionscykel, en StairMaster, ett löpband och ett lass med fria vikter. Bättringen lär inte ha väntat på sig, säger hon vidare. [POLICE Magazine, Officers Chip-in to Buy Gym Equipment] [New York Post, Fat cups forced to pay for gym equipment]

NYPD Blue brottas på sina håll med hopplöst överviktiga konstaplar. Verkar vara något av ett globalt problem att det är tuffa tester endast vid en första antagning, är man väl inne i cirkeln så verkar det inte vara lika viktigt utan allt handlar om eget ansvar. NYC, Broadway, 2007.

NYPD 2383 20 Pct

+ Ordningsvaktsutbildningen som denna gång bedrevs på bästa tänkbara plats – i polisens lokaler mitt i Göteborg, max 100 meter från mitt eget kontor.

– Det är något av ett problem att jobb inom ingripandeverksamhet inte har fortlöpande fysiska tester, i samband med fortbildningen så borde man få se till att klara av de fysiska krav som nya ordningsvakter och poliser har att klara.

Advertisements

~ by onemountainsplace on October 3, 2014.

4 Responses to “Runda och blå.”

  1. Instruktörens namn, tack.

  2. Är det inte lika bra att du drar till med Jean-Claude Van Damme direkt 😉
    Han jobbar väl numera på AB Volvo? Tror han står på bandet ute i Tuvefabriken. I spagat dessutom…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: