Vuxna tvååringar.

Jag åker ogärna kollektivt – detta av flera anledningar, såsom att det är förhållandevis dyrt och styrt. Men det som stör mig mest är mina medresenärer. Inte alla, absolut inte, det gäller bara de ouppfostrade män och kvinnor, som jag tvingas dela buss med. De som, utan att skämmas, nyttjar ett säte för sin väska eller kasse, trots att bussen är i det närmaste full och andra får stå. Hur blir man sån? Antagligen är det brist på uppfostran. Eller har de bara låg pannna? Högst sannolikt betalar de inte dubbel taxa, vilket inte borde spela någon roll. Detta har med allmänt hyfs att göra – precis som att man inte släpper dörren i ansiktet på någon annan. Nu är detta ingen lokal företeelse, utan faktiskt något som irriterar kollektivåkande människor överallt, inte minst i The Big Apple – där MTA efter nyår lanserar en kampanj som skall få folk att tänka till. Genom skyltar och utrop i bussar och tåg så hoppas man väcka klientelets förnuft och empati. Otroligt att det skall behövas. [GP, New York tar krafttag mot utfläkningar]

Hur det funkar i Nederländerna vet jag inte, men jag anar att problemen är desamma. Vuxna, kvar i en tvåårings mognad, låter personliga tillhörigheter ta upp plats framför bättre behövande. Amsterdam, 2010.

Amsterdam Tram

+ Nu när ryggskottet har släppt och punkan är fixad så är det åter cykel som gäller. Det är en häftig känsla med de nya dubbdäcken från Schwalbe, det rasslar gott och känns mycket förtroendeingivande. När (om?) Kung Bores vinter kommer blir det förstås intressant hur de funkar vid acceleration, retardation, uppför och utför.

– Jag förstår faktiskt inte hur man kan med att låta folk stå upp på bussen eller i vagnen, bara för att man vill ha sin väska på stolsdynan bredvid – där man noga markerar att man vill ha de två platserna själv. Barndom. På ett dåligt sätt.

Advertisements

~ by onemountainsplace on December 5, 2014.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: