SG50.

Singapore fyller 50 i år. Väl värt att fira tycker jag som blev stormförtjust i det lilla öriket söder om Malaysia. Struktur, ordning och reda, rent, tryggt och väldigt internationellt. Arven från bland annat Europa och Kina gör det till en intressant plats – som jag inte kunde någonting om för drygt ett år sedan. Likt många andra svenskar visste jag att de har hårda lagar och ännu hårdare straff – i synnerhet vad gäller nedskräpning och narkotika. Nu vet jag betydligt mer och jag vill med dessa rader och bilder locka dig att resa dit. Faktum är att fler och fler insett att detta verkligen är något att ha – Singapore har kommit att bli ett riktigt populärt resmål. Väl inne på topp tio i någon lista jag såg häromveckan.

Den mest magiska plats jag besökt under mina 43 år är Raffles Hotel. Hela stället andas klass om slår allt annat på fingrarna, men här finns också en riktigt trivsam atmosfär som andas såväl Bond-film som engelsk kolonialism. Nedan två varianter på världskändisen Singapore Sling. På Raffles förväntas man stöka ner – stick i stäv med rena SG i övrigt, jordnötsskalen slänger man helt sonika på golvet. Singapore, Raffles Hotel, 2014.

SG Sling

Detaljbild av ett av taken till Esplanade – SGs konserthus och kulturella centrum. Här finns bland annat konserthall och teaterlokaler. Vi såg det dock bara från utsidan, man kan inte hinna med allt. Singapore, Esplanade – Theatres on the Bay, 2014.

SG Concert House

Att det var kinesiskt nyår när vi var nere i slutet av januari/början av februari förra året hade inte ens en blind kunnat missa. En blind hade dock missat all ljusprakt i form av röda rislyktor, drakar och storslagna kinesiska män likt nedan. Hästar fanns det överallt och i många former – helt enkelt för att det var just hästens år i kinesiska kalendern. Singapore, The Float @ Marina Bay, 2014.

SG China Man

Detta komplex, Marina Bay Sands, har kommit att bli något av ett signum för SG. Med en säregen design, rejält tilltaget på höjden och en park med tillhörande pool uppe bland molnen kan man inte bli annat än imponerad. “Blomman” till höger är SGs konstmuseum – ArtScience Museum. Singapore, Bayfront Av. 2014.

Marina Bay Sands

Mer av Marina Bay Sands. Självklart finns det ett enormt shoppingcenter knutet till de tre skyskraporna – även det tilltaget med en skridskobana på källarplan. Nedan glastaket under vår promenad mot parken bland molnen. De tre husen som bär upp parken är allt annat än spikraka. Högt däruppe kan man skönja träden som omger poolen. Måste ses. Singapore, Bayfront Av. 2014.

SG har ett mycket välrenommerat Zoo och det besökte vi förstås. Uncle hade fixat till det fint för oss, bland annat intogs en rejäl frukost i sällskap med såväl ormar som orangutanger. Här ett exemplar av jordens största landlevande rovdjur, isbjörnen. Såg ut att ha det riktigt gott i den kalla anläggningen. Singapore, Singapore Zoo, 2014.

SG Icebear

Även Nordamerika fanns representerat i form av denna dödligt vackra skallerorm. Överlag kom man djuren väldigt nära, även de som är direkt livsfarliga. Singapore, Singapore Zoo, 2014.

Viper

En mängd dörrklockor pryder entrédörren till hinduiska templet Sri Mariamman Temple. Väluppfostrat tog jag av mig mina skodon, men missade den inte helt oväsentliga detaljen att man skall tvätta fötterna också. Efteråt fick jag veta att jag nog retat upp såväl Ganesha, Shiva och Kali samt en och annan hindu som ropat till mina döva öron. Jag ber åter igen ödmjukast om ursäkt. Singapore, S Bridge Rd. 2014.

Door Bells

Charlie Chaplin var ett av många kända ansikten som var synliga i Universal Studios imponerande anläggning. Här lade vi stora delar av en dag och det står klart att detta inte skall missas om du hittar till SG. En läskig åkattraktion, Transformers: The Ride, var särskilt minnesvärd samt Marilyn Monroe då som glatt höll om mig på en trappa i New York City (låtsasvarianten). Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

C Chaplin

Blöt action, explosioner, dånande motorer, fräna stunds och något av en story. Vad som utspelade sig i Waterworld var sann teater, eller ja – så som teater borde vara. Som film, fast det utspelar sig live. Med god precision kördes båtar snabbt i basängen, flygplan kom störtandes och om någon i publiken såg trött ut fick denna garanterat en hink vatten över huvudet. Även detta måste ses, men skydda dyr elektronik då det inte är något annat än blött på läktaren. Singapore, Sentosa Island, Universal Studios Singapore, 2014.

Waterworld

Modernare än vad den ser ut. Toyota Crown var en vanlig droska och jag föll pladask för dess totala brist på modern design. Utan att be om ursäkt för sig transporterar den fyrkantiga och praktiska bilen folk med ett utseende inte särskilt fjärran från min första bil, en Nissan Bluebird från ´86. Singapore, Raffles Ave. 2014.

Toyota Crown

Fina bilar finns det gott om i SG, trots att bilinnehav straffskattas hårt. Den som tycker att det är dyrt att äga bil i Sverige kan sluta gnälla, ty det är att se som gratis i en jämförelse. Ferrari FF nedan är en riktig delikatess. Sitt namn har den fått för att den har fyra sittplatser och driver med alla fyra. Under huven lurar en synnerligen effektstark V12 på hela 660 hk. Singapore, East Coast Rd. 2014.

Kampong Glam var de arabiska kvarteren och i blickfånget hamnade direkt mycket vackra moskén Masjid Sultan. Notera gärna att man här har såväl halvmåne som stjärna på spirans topp, här hemma brukar det bara vara halvmånen. Har inte lyckats få något svar på varför det är så. Singapore, Muscat St. 2014.

SG Mosque

Svenska varumärken var inte helt ovanliga i “Little Arabia”. Denna tämligen provisoriska P-skylt i en plåtfälg vittnade om att man haft vissa problem med parkeringssyndare på platsen. Singapore, Arab St. 2014.

Absolut No Parking

På Alibabas intog vi en sista måltid med hela släkten samlad. Det var en god och välsmakande anrättning med en mängd olika rätter. Min yngsta bror lär inte glömma platsen, där man inte kunde förstå att han är allergisk mot Seafood (skaldjur) utan gång på gång presenterade alternativ med antingen räkor, kräftor, hummer, languster, krabba… Han tog det säkra före det osäkra och beställde in en hamburgertallrik – som såg ut att ha blivit överkörd av en buss.. Stackaren var rätt hungrig på kvällen då vi sprang dryga milen i djungeln – den så kallade Hashen. Han överlevde – tack och lov. Lite Sverige på denna bild – en S60. Singapore, East Coast Rd. 2014.

Alibabas and S60

SG – som hela mitt liv har haft ett tämligen dåligt rykte, där man föraktfullt mumlat att “där man får böta om man spottar på gatan“, visade sig vara så mycket mer. Jag har aldrig haft behovet av att gå runt och spotta, saliven gör bättre nytta i munnen där det skyddar tänderna mot tandtroll – så det är ingen uppoffring, annat än för de vildar som lägger spottloskor överallt här hemma. Jag ser det inte som ett problem. Har du rent mjöl i påsen så är detta ett mycket trevligt land att vistas i. Vackert som tusan och med en spännande historia, som sträcker sig betydligt längre bort än deras egna 50 år som de så glatt firar detta 2015. Har du möjlighet – ta dig dit, flygpriserna är tämligen humana i skrivande stund. Jag hoppas innerligt på ett återseende. [SG50]

Rent, fint, städat och lugnt. Nog för att det var helgdag när denna bild knäpptes men jag kom verkligen att fatta tycke för “Lejonstaden” på andra sidan jorden. Singapore, 2014.

SG Roads

+ SG – kan bara rekommendera detta trivsamma ställe. Släkten i SG som gjorde allt så himla bra för oss – vi är evigt tacksamma för detta.

– Ett år har redan gått sedan vi var där. En relevant fråga är “Vart tusan tar tiden vägen?

Advertisements

~ by onemountainsplace on March 7, 2015.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: